1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Milan Design Week 2023
MILAN DESIGN WEEK 2023

LEXUS: ‘SHAPED BY AIR’

Lexus presenteert 'Shaped by Air’ en ‘Lexus Design Award’ tijdens Design Week 2023.

  • Installatie van Suchi Reddy, geïnspireerd op de vormtaal en het vakmanschap van de Lexus Electrified Sport, die de filosofie van het merk ten aanzien van duurzaamheid, innovatie en onderscheidend design weerspiegelt
  • Lexus stand op de Milan Design Week tevens het toneel voor de presentatie van prototypes, gemaakt door de vier winnaars van de Lexus Design Award 2023
  • Lexus tentoonstelling vindt van 17 tot 23 april plaats in Superstudio, op Via Tortona 27

 

Lexus is dit jaar opnieuw aanwezig tijdens de Milan Design Week, deze keer met een nieuwe installatie van Suchi Reddy, de veelgeprezen kunstenaar en architect uit New York. De installatie ‘Shaped by Air’ vormt voor Lexus het middelpunt van de stand tijdens dit internationale evenement dat volledig in het teken staat van vooruitstrevend design. De Milan Design Week is tevens het podium voor de publieke onthulling van de vier prototypes die werden vervaardigd door de vier winnaars van Lexus Design Award 2023.

Reddy, oprichter van Reddymade Architecture & Design, liet zich voor de installatie inspireren door de vormtaal en het vakmanschap van de Lexus Electrified Sport coupé. Daarmee maakte ze een elegant en luchtig kunstwerk dat symbool staat voor de duurzaamheid, innovatieve kracht en het vooruitstrevende design die het fundament vormen onder de merkwaarden van Lexus. Met ‘Shaped by Air’ tonen de samenwerkende partijen een kunstwerk dat in het teken van een gemeenschappelijke visie op mensgericht, CO2-neutraal en perfect afgewerkt design. De introductie in Milaan volgt kort na de première tijdens de Miami Art and Design Week 2023, bij het Institute of Contemporary Art, in Miami (ICA Miami).

Reddy stemde haar installatie specifiek af op de publieke tentoonstelling in Superstudio in Milaan, van 17 tot en met 23 april. Het werk belichaamt een interpretatie op schaal van Lexus Electrified Sport, gevormd door licht en met sprankelend groene, bladvormige componenten die op natuurlijke wijze lijken te bewegen. Voor de presentatie in Milaan hangen de vormen als een mobiel aan het plafond, en doen zo denken aan vormen die ook zichtbaar zijn in het design van de auto en in de beroemde Cut-Outs van Henri Matisse.

‘De onaflatende innovatieve kracht van Lexus en de wijze waarop het merk opereert op het snijvlak van kunst en design, brachten me op het idee van deze totaalervaring, een concept dat zowel een sculptuur is, als een ruimtelijke beleving’, aldus Reddy.

Het sculptuur is deels gemaakt van gerecycled en hergebruikt materiaal en roept het gevoel op van beweging. In eerste instantie lijkt het te bestaan uit abstracte stukken, die de gedaante van een auto aannemen naarmate de toeschouwer dichterbij komt. Reddy, wiens werk en filosofie worden omschreven als ‘vorm volgt gevoel’, heeft veel moeite gedaan om in de tentoonstellingsruimte van de installatie een uitnodigende ambiance te creëren, een sfeer die oproept tot contemplatie. Het doel hiervan is om bezoekers van de tentoonstelling het gevoel te geven van wandelen door een bos, met zelfs ritselende bladeren onder de voet. Het evenement staat tevens symbool voor de beroemde Omotenashi gastvrijheid van Lexus, met een verhoogde lounge waar bezoekers een moment van rust en reflectie beleven.

PROTOTYPES VAN WINNAARS LEXUS DESIGN AWARD

In een galerij naast de ‘Shaped by Air’ installatie toont Lexus de prototypes die zijn ontwikkeld door de vier winnaars van de Lexus Design Award 2023. Deze designconcepten onderstrepen de overtuiging van Lexus dat design kan bijdragen aan een positieve verandering in de wereld. De winnaars van dit jaar, gekozen uit 2.068 inzendingen uit 63 landen, zijn Pavels Hedström (Zweden, gevestigd in Denemarken), Jiaming Liu (China), Temporary Office, (Vincent Lai, Singapore en Douglas Lee, Canada, gevestigd in de VS USA) en Kyeongho Park en Yejin Heo (Zuid- Korea). Meer informatie over de winnaars en hun designconcepten is te vinden op de perssite van Lexus. 

Voor de designwedstrijd van Lexus kregen deelnemers dit jaar de opdracht om concepten te ontwikkelen die anticiperen op uitdagingen voor de toekomst, en bijdragen aan het geluk van mensen. Tegelijkertijd moesten inzendingen aansluiten bij de bekende merkwaarden van Lexus: Anticiperen, Innoveren en Inspireren. Dit jaar reikt Lexus tevens een People’s Choice award uit, waarvoor het publiek kan stemmen voor hun favoriete designconcept. Vanaf april kunnen stemmen worden uitgebracht, zowel door bezoekers van de presentatie als door online bezoekers.

‘We zijn verheugd om te kunnen samenwerken met Suchi Reddy en om de Lexus Electrified Sport tot leven te zien komen naast het werk van de winnaars van de Lexus Design Award’, aldus Brian Bolin, Lexus Head of Global Marketing ‘Het streven van Suchi naar een betere toekomst sluit perfect aan bij het innovatieve karakter van de award en we kunnen geen betere ambassadeur bedenken, en zoveel synergie voor de presentatie van dit jaar.’

Lexus is sinds 2005 betrokken bij de Milan Design Week en ontwikkelde sindsdien talloze spraakmakende totaalervaringen voor bezoekers van dit bijzondere evenement. Daarvoor werkte Lexus samen met wereldberoemde creatieven zoals Philippe Nigro, Neri Oxman, Sou Fujinoto, Rhizomatics, Germane Barnes, en vele anderen.

Details evenement

Data: Persdag 17 april, 14.00 tot 21.00; Publieksdagen 18 tot en met 23 april, 11.00 tot 21.00 uur

Locatie: Superstudio Più, Via Tortona, 27, 20144 Milaan, Italië

Tentoonstellingen 'Shaped by Air’ installatie van Suchi Reddy en prototype designconcepten van de winnaars van de Lexus Design Award 2023

Over Suchi Reddy

In 2002 richtte Suchi Reddy het bedrijf Reddymade op, met een mensgerichte benadering van design. Haar werk staat in het teken van diversiteit en gelijkheid en richt zich tevens op de economische, sociale, ecologische en culturele impact van haar werk op zowel de gebruiker als onze planeet. 

Reddy was voor 2022 Walton Critic aan de Catholic University van America School of Architecture. In 2019 werd ze benoemd tot Plym Distinguished Professor van de University aan de Illinois School of Architecture in Champaign–Urbana, waar ze zich met haar werk richt op eigentijdse architectuur aan de hand van de neuro-esthetica en zintuigelijk design. Reddy gaf in haar carrière tal van lezingen en presentaties op locaties als The Salk Institute voor de Academy of Neuroscience, de universiteit van Illinois en de universiteit van Wisconsin. Ze maakt deel uit van het bestuur van de Design Trust for Public Space, Storefront for Art en Architecture and Madame Architect, en is tevens lid fan de Dean’s Board of Advisors aan de Detroit Mercy School voor Architectuur en Samenleving.

Met Reddymade won Suchi Reddy talloze awards voor excellent design, waaronder van het American Institute of Architects and NYCxDesign. Haar werk krijgt met regelmaat aandacht in verschillende media, en ook draagt Reddy actief bij aan een sociale en culturele discussie over de wijze waarop neuro-esthetiek en design de mensheid positief kan beïnvloeden.