ONTDEK LEXUS

FINALISTEN VOOR LEXUS DESIGN AWARD 2020 BEKENDGEMA

TOKYO, Japan (29 januari 2020) - Lexus heeft de zes finalisten voor de Lexus Design Award bekendgemaakt. Alle finalisten krijgt een bekende designer als mentor en een budget van maximaal 3.000.000 yen (ruim $ 25.000 US) om hun project uit te werken tot een prototype. De finalisten komen uit de Verenigde Staten, China, Europa, Pakistan en Kenia en werden gekozen uit een recordaantal van 2.042 inzendingen uit 79 landen.

Deze 8e editie van de Lexus Design Award biedt aanstormende talenten een uniek podium om hun kunnen te laten zien en verder te ontwikkelen. De zes voorstellen werden gekozen op basis van eigenschappen die aansluiten bij de drie belangrijkste merkwaarden van het merk Lexus: Anticiperen, Innoveren en Captivate. De nadruk ligt daarbij op design dat bijdraagt aan een betere toekomst.

BIO.SCALES

SUTHERLIN SANTOS - USA

Bio.Scales zijn met een biologische polymeer gevulde filters die zijn gemaakt van natuurlijke, ecologisch gewonnen materialen die koolstof en andere schadelijke stoffen uit de lucht halen. Dit modulaire, 3D-geprinte systeem kan op maat worden gemaakt en op die manier in elke leefruimte de luchtkwaliteit verbeteren.

Designers Paul en Garrett Sutherlin Santo zijn gevestigd in hartje Los Angeles. Met hun werk werken zij aan een toekomst waar de verbinding van design met natuur en technologie centraal staan. Hiervoor experimenteren ze met nieuwe digitale processen, ecologische materialen en traditioneel handwerk.

FELTSCAPE

THÉOPHILE PEJU & SALVATORE CICERO (THÉOPHILE PEJU (FRANKRIJK), SALVATORE CICERO (ITALIË)) - GEVESTIGD IN ENGELAND

Feltscape is een ademende wolk, gemaakt van vilt en thermoplastic. Het materiaal absorbeert geluid en verbetert de akoestiek en verlichting in een interieur. Feltscape is het resultaat van een innovatief productieproces waarin technieken uit de mode-industrie worden gecombineerd met het werk van robots.

Théophile Peju & Salvatore Cicero zijn als architectonisch ontwerper gevestigd in Londen. Beide studeerden aan de Bartlett School of Architecture – UCL, waar ze onderzoek deden naar composiet stoffen. In hun werk combineren ze traditioneel vakmanschap met innovatieve, gerobotiseerde productieprocessen, een aanpak die voortkomt uit eigen ervaringen.

 

FLASH PAK

YAOKUN WU - CHINA / GEVESTIGD IN DE VS

Flash Pak is een slimme survival tool, vergelijkbaar met een zwemvest. Het beschermt studenten in geval van een plotselinge overstroming, met een haptic navigatiesysteem op basis van LED verlichting. Na het opblazen helpt het de drager om alleen te blijven drijven, maar het is ook mogelijk om meerdere Flash Paks aan elkaar te koppelen, om op die manier de groep als een soort vlot bij elkaar te houden.

Yaokun Wu is een industriële designstudent aan het Pratt Institute in Brooklyn, New York. Hij is dankbaar voor alles wat hij heeft en wil design inzetten voor mensen die het het hardste nodig hebben. Volgens zijn filosofie is design overal, maar hebben producten alleen eeuwigheidswaarde als ze mensen samenbrengen.

LICK

IRINA SAMOILOVA - RUSLAND

 

Lick is een draagbare lichaamsreiniger die mensen kunnen gebruiken wanneer ze geen toegang hebben tot een douche of bad. Het apparaat werkt op vergelijkbare wijze als de tong van een kat, die zichzelf hiermee wassen.

Irina Samoilova is een product- en meubelontwerper. Ze studeert op dit moment voor haar Master Meubeldesign aan de Moscow State Stroganov Academy of Design en Applied Art. Voordat ze aan de slag gaat met een nieuw design, bestudeert ze eerst vormen van dieren en hoe deze vormen in de natuur reeds een functie hebben.

 

OPEN SOURCE COMMUNITIES

BELTOWER - (JOHN BRIAN KAMAU, JOYCE WAIRIMU GACHIRI, IAN GITHEGI KAMAU, ESTHER WANJIKU KAMAU EN ARVIN BOOKER KAMAU)

Open Source Communities is een voorstel om op een meer efficiënte manier design communities op te zetten in ontwikkelingslanden, met gebruikmaking van slimme open source-processen. De ontwerpers willen zien hoe deze ontwerpen kunnen worden geperfectioneerd, om zo connected, duurzame woningen te ontwikkelen.

BellTower werd in 2014 opgericht met het idee om problemen aan te pakken met gebruikmaking van open source-systemen en technologieën. De oprichters vormen een team dat gecombineerde kennis op gebied van Risk Management, IT, Design, Projectmanagement en Strategie inzet voor de ontwikkeling van een open source community die zich inzet voor persoonlijke, corporate en industriële behoeften.

PURSEWIT

AQSA AJMAL - PAKISTAN

De Pursewit heeft een elegant, nieuw design dat uitnodigt om naald en draad op te pakken. Door het gebruik van een naaimachine gemakkelijker te maken voor slechtzienden, is de bediening gebruiksvriendelijker en wordt naaien minder arbeidsintensief.

Aqsa Ajmal, industrieel ontwerper, studeerde aan de National University of Sciences en Technology. Ze wordt gedreven door haar geloof in het probleemoplossend vermogen van design en weet ideeën te verenigen met de realiteit. Door haar praktische kijk op design en haar eigen experimenten streeft ze naar een betere connectie tussen mens en product.

Volgens John Maeda, technoloog en jurylid voor de Lexus Design Award 2020 richten de finalisten zich dit jaar op twee thema's: bewustzijn en het milieu. "Beide thema's worden steeds belangrijker nu de voortschrijdende techniek meer impact krijgt op de wereld om ons heen. Met hun designprojecten gaan ze verder dan alleen het stellen en beantwoorden van vragen op basis van een innovatieve aanpak en een visie op techniek.

Het was lastig om uit het grote aantal inzendingen deze zes representatieve projecten te selecteren. Maar de samenwerking met juryleden als Jeanne Gang en Paola Antonelli maakte het makkelijker, vanwege hun enorme kennis op gebied van transformatieve designprojecten.

Zelf heb ik mijn bedrijfsmatige kennis en kijk op technologie aangewend om vraagtekens te zetten bij de productie en financiële haalbaarheid van de verschillende projecten. Ik denk dat we erin zijn geslaagd om een aantal interessante projecten te selecteren, die elk op hun eigen manier staan voor lichaam en geest, een thema dat zo belangrijk is voor onze toekomst.”

In januari kwamen de zes finalisten samen in New York voor een workshop die hun leven zou veranderen en waarbij ze in gesprek gingen met vier vooraantsaande mentoren: Joe Doucet, Bethan Gray, Philippe Malouin en Shohei Shigematsu. Als ontwerper hebben zij elk hun eigen kennisgebied en expertise. De workshop vond plaats in INTERSECT BY LEXUS-NYC, de unieke belevingsruimte van Lexus.

Deze workshop begint met een doorlopende interactie tussen de finalisten en de mentoren, voorafgaand aan de jurybeoordeling tijdens de Milan Design Week* in Italië. Tijdens dit belangrijke evenement op de internationale agenda voor de designwereld, presenteren de finalisten elk hun gemaakte prototype. Uit deze zes prototypes kiest de jury, bestaand uit Paola Antonelli, Jeanne Gang, John Maeda, en Simon Humphries, tijdens het Grand Prix evenement uiteindelijk de winnaar.