1. Discover Lexus
 2. Design
 3. Lexus Design Award 2023: Winnaars bekendgemaakt
DESIGN

WINNAARS LEXUS DESIGN AWARD 2023 BEKENDGEMAAKT

 • Vier winnaars met designoplossingen voor sociale vraagstukken gekozen uit 2.068 inzendingen uit 63 landen
 • Winnaars ontwikkelen prototypes onder begeleiding van vooraanstaande ontwerpers
 • Het publiek kiest in april het favoriete project met de People’s Choice Award 

 

Lexus heeft vandaag de vier winnaars bekendgemaakt van de Lexus Design Award 2023, de internationale designwedstrijd voor aanstormend talent.

The three-judge panel of Paola Antonelli, Karim Rashid and Simon Humphries selected the winners from among 2,068 entries representing 63 countries and regions. Judging criteria were based on Lexus' fundamental principles for creating a prosperous society and a better future: Anticipate, Innovate, Captivate, and Enhance Happiness.

Het driekoppige jurypanel, bestaand uit Paola Antonelli, Karim Rashid en Simon Humphries, koos de winnaars uit een totaal van 2.068 inzendingen uit 63 landen. Zij baseerden hun beoordeling op de voor Lexus fundamentele principes om bij te dragen aan een welvarende samenleving en een betere toekomst: Anticiperen, Innoveren, Inspireren en Geluk bevorderen.

De winnende inzendingen voor de 11e editie van de Lexus Design Award borduren voort op de traditie om in te spelen op actuele vraagstukken en trends, vanuit het thema ‘Design voor een betere toekomst’. De vier winnende voorstellen hebben als verbindende factor het oplossen van sociale vraagstukken om de samenleving voor te bereiden op de aankomende decennia. 

WANNAARS LEXUS DESIGN AWARD 2023

 

 • Fog-X van Pavels Hedström (Zweden, gevestigd in Denemarken)
  • An expandable mobile habitat that catches fog and turns it into drinking water.
 • Keramische luchtbevochtiger van Liu Jiaming (China)
  • Een 3D-geprint, niet elektrische luchtbevochtiger, gemaakt van gerecycled keramisch afval.
 • Touch the Valley van Temporary Office (Singapore & China, gevestigd in de VS)
  • Een 3D-puzzel die mensen met een visuele beperking helpt om hun fysieke omgeving te ontdekken.
 • Zero Bag van Kyeongho Park & Yejin Heo (Zuid- Korea)
  • Verpakkingsmateriaal voor kleding, dat oplost in water en dat fungeert als wasmiddel dat chemische stoffen uit de kleding kan wassen.

 

Winnaars nemen vanaf medio januari deel aan een drie maanden durend mentorprogramma, waarin zij samenwerken met vier vooraanstaande ontwerpers: Marjan van Aubel, Joe Doucet, Yuri Suzuki en Sumayya Vally. Het doel van dit proces is om de ideeën van de winnaars verder uit te werken tot een prototype dat aansluit bij hun eerdere concept. 

‘We leven in een spannende tijd waarin we zorgvuldig moeten afwegen of onze designs voor de toekomst al dan niet het beoogde effect zullen hebben. Is een design geschikt, praktisch? Is het haalbaar? Ik hoop de deelnemers een toekomstbestendig perspectief mee te geven’, aldus mentor Marjan van Aubel. ‘Voor aankomende creatieve talenten is dit een springplank voor hun carrière en ik ben vereerd hiervan deel te mogen uitmaken!’ 

Dit voorjaar laat Lexus zien hoe de winnende prototypes zijn doorontwikkeld, en hoe deze door samenwerking met de mentoren tot wisdom zijn gekomen. Om nog meer mensen kennis te laten nemen van de Lexus Design Award 2023, wordt het publiek uitgenodigd een stem uit te brengen voor de People’s Choice Award. Deze award stelt iedereen in staat om zijn of haar voorkeur kenbaar te maken voor het winnende design dat de grootste potentie heeft om bij te dragen aan een betere toekomst. Meer details worden later bekendgemaakt. 

LEXUS DESIGN AWARD

FOG-X

Fog-X is een opblaasbare en draagbare habitat die per dag tot 10 liter drinkwater kan halen uit mist. Dit kan gebruikt worden in droge plekken op de wereld, waar water schaars, maar wel nodig is. 
LAND: ZWEDEN, GEVESTIGD IN DENEMARKEN

PAVELS HEDSTRÖM

Pavels Hedström begon zijn carrière als architect, na aan de Koninklijke Deense Academie te zijn afgestudeerd als Master of Architecture en Extreme Environments. Hij onderzoekt hoe we als mensheid holistisch kunnen omgaan met bestaande ecosystemen.
LEXUS DESIGN AWARD

KERAMISCHE LUCHTBEVOCHTIGER

De Print Clay Humidifier is een 3D-geprinte luchtbevochtiger die is gemaakt van gerecycled keramisch afval. Het systeem werkt stand-alone, maar kan ook geplaatst worden tegen een muur of raam om daarmee ook in kleinere ruimtes te worden gebruikt. De uniek vormgegeven constructie vergroot het waterabsorberende vermogen. Het design is zowel functioneel als elegant. 
LAND: CHINA

JIAMING LIU

Jiaming Liu is een industrieel ontwerper die in haar werk graag zoekt naar een verrassend perspectief op het dagelijks leven van mensen. Op dit moment onderzoekt hij cross-cultureel en duurzaam design. Jiaming werd geboren in China waar hij zijn bachelor haalde, recentelijk rondde hij zijn studie af aam de Folkwang Universiteit voor de Kunsten.
LEXUS DESIGN AWARD

TOUCH THE VALLEY

Mensen met een visuele beperking kunnen deze topografische 3D-puzzel in elkaar zetten door stukken met gelijke contouren tegen elkaar aan te leggen. Het in elkaar zetten van de puzzel helpt ze om de fysieke wereld via de tastzin waar te nemen en te ervaren.
LAND: VINCENT LAI (SINGAPORE), DOUGLAS LEE (CANADA) GEVESTIGD IN DE VS

TEMPORARY OFFICE

Temporary Office is een designteam dat bestaat uit Vincent Lai en Douglas Lee, beide afgestudeerd aan de Berkely Universiteit in Californië. Samen werken zij aan projecten op het snijvlak van architectuur, de publieke ruimte, milieubehoud en productdesign. Met een sterke focus op historisch onderzoek wil Temporary Office op een rationele, maar ook speelse manier een constructieve bijdrage leveren aan de altijd veranderende prioriteiten van ons milieu. 
LEXUS DESIGN AWARD

ZERO BAG

Zero Bag is een nieuw verpakkingsmateriaal voor kleding, bestaand uit papier dat is geïmpregneerd met wasmiddel, en in water oplosbaar plastic. Na de kleding in een Zero Bag te hebben ontvangen, kunnen kleding en tas in de wasmachine worden gewassen, alvorens de kleding voor het eerst te dragen. Dit vermindert onnodig verpakkingsmateriaal en verwijdert eventuele chemicaliën uit de kleding. 
LAND: ZUID-KOREA

KYEONGHO PARK & YEJIN HEO

Kyeongho Park & Yejin Heo studeren Industrieel Design aan de ERICA campus van de universiteit van Hanyang in Zuid-Korea. Zij maken zich zorgen over sociale vraagstukken en de milieuproblematiek en experimenteren met designoplossingen die de gebruiker centraal stellen. 

Officiële Hashtag: #lexusdesignaward