1. Discover Lexus
  2. Design
  3. LDA judges 2020
ONTDEK LEXUS

LEXUS DESIGN AWARD 2020 - RECHTERS EN MENTORS

LEXUS DESIGN AWARD 2020 JURYLEDEN

De Lexus Design Awards is een wereldwijde verkiezing voor aanstormend designtalent en vindt dit jaar voor de 8e keer plaats. Dit unieke programma is opgezet om innovaties te stimuleren die bijdragen aan een betere toekomst. De inschrijving voor deze jaarlijkse verkiezing is nu geopend. Inmiddels maakte Lexus ook het team bekend van juryleden en begeleiders voor de editie van dit jaar.

PAOLA ANTONELLI

SENIOR CURATOR VOOR DE AFDELING ARCHITECTUUR EN DESIGN BIJ MoMA, NY

Paola Antonelli is Senior Curator voor Architecture & Design in het Museum of Modern Art in New York. Daarnaast stond zij aan de wieg van de Research & Development afdeling van MoMA. Paola heeft zich ten doel gesteld om begrip voor design te stimuleren, tot de hele wereld overtuigd is van de positieve invloed van design op de samenleving. In haar werk onderzoekt zij de impact die design heeft op het dagelijkse leven, waarbij ze met name aandacht heeft voor voorwerpen en gebruiken die vaak over het hoofd worden gezien en die liggen op het snijvlak tussen design, architectuur, kunst, wetenschap en technologie. Ze organiseerde tentoonstellingen, schreef boeken geschreven, gaf over de hele wereld lezingen en werkte als docent op meerdere universiteiten, waaronder Harvard en UCLA. Na de 22e Triennale di Milano–– waar in 2019 Broken Nature te zien was, een tentoonstelling over regeneratief design - werkt ze nu aan Material Ecology, een tentoonstelling over het werk van architect Neri Oxman die in februari 2020 in MoMA wordt geopend. Daarnaast is ze bezig met meerdere nieuwe sessies voor haar MoMA R&D Salons en met twee boeken - een verzameling essays over modern design en Design Bites, eenboek over voedingsmiddelen van over de hele wereld, als voorbeelden van design.

SIMON HUMPHRIES

HEAD OF TOYOTA & LEXUS GLOBAL DESIGN

Simon Humphries is hoofd van de afdeling Global Design van Lexus en Toyota. Hij werd in 2018 aangesteld om voor beide merken het design te bewaken. Als hoofd van Lexus Global Design is het de taak van Humphries om de unieke merkwaarden van Lexus te vertalen naar een merkfilosofie, met duidelijke invloeden uit de Japanse culturele geschiedenis. De designrichting die hieruit voortkomt, moet relevant zijn voor gebruikers over de hele wereld.

Humphries kwam in 1994 bij het bedrijf in dienst. Een van zijn wapenfeiten is het ontwerp van de voor Lexus kenmerkende grille, die uitgroeide tot een icoon voor het merk. In 2016 werd hij directeur van ED2 (Toyota Europe Design Development), waar zijn team aan de wieg stond van mobiliteitsconcepten als de Toyota e-Palette, een concept dat onderdeel is van de transitie van 'autofabrikant' naar 'mobiliteitsleverancier'. Humphries startte zijn carrière als designer in 1988, toen hij in Engeland de Royal Society of Arts Bursary Prize voor productdesign won. Met deze award op zak kreeg hij de kans om aan de slag te gaan voor Sony, waar hij een passie kreeg voor het wonen en werken in Japan. In zijn vrije tijd houdt Humphries zich bezig met houtbewerking en werkt hij aan de restauratie van een 100 jaar oude Japanse boerderij.

JOHN MAEDA

TECHNOLOGIST / CHIEF EXPERIENCE OFFICER, PUBLICIS SAPIENT

John Maeda is een Amerikaanse technologist, ontwerper, ingenieur, kunstenaar, investeerder, schrijver en docent. Onlangs werd hij benoemd tot Chief Experience Officer bij Publicis Sapient, een afdeling van marketing- en communicatiebureau Publicis die zich bezighoudt met technologie. Ook vervulde hij meerdere functies bij Automattic, het moederbedrijf van WordPress.com en durfkapitalist Kleiner Perkins, bij het MIT Media Lab was hij hoofd van de onderzoeksafdeling, terwijl hij ook voorzitter was van de Rhode Island School of Design. Door Esquire werd Maeda genoemd als een van de ’75 meest invloedrijke mensen van de 21e eeuw. Zijn achtergrond is zeer veelzijdig, van een bij MIT opgeleide ingenieur tot gelauwerd designer en een zakelijk leider die mensen en ideeën bij elkaar weet te brengen. Hij schreef meerdere succesvolle boeken waaronder The Laws of Simplicity en Redesigning Leadership. In November 2019 verschijnt zijn nieuwe boek How to Speak Machine. Hij geeft lezingen over de hele wereld, van Davos tot Beijing en van São Paulo tot New York, en zijn TED-talks trekken online een miljoenenpubliek.

JEANNE GANG

ARCHITECT / FOUNDING PRINCIPAL, PARTNER OF STUDIO GANG

Jeanne Gang van FAIA is oprichter en partner van het internationaal bekende architecten- en Studio Gang. Ze staat als architect bekend om haar aanpak die voorbij gaat aan bestaande conventies en weet mensen en hun omgeving met elkaar te verbinden. Jeanne heeft een veelzijdig portfolio, waarmee ze in Noord- en Zuid-Amerika en in Europa diverse prijzen won. Voorbeelden van door haar ontworpen gebouwen zijn de Aqua Tower in Chicago, een uitbreiding van het American Museum of Natural History in New York en de nieuwe Amerikaanse ambassade in Brazilië. Jeanne is als docent in Practice of Architecture verbonden aan de Harvard Graduate School of Design en wordt door Time Magazine genoemd als een van de invloedrijkste personen ter wereld. Dit jaar kreeg ze haar grootste opdracht tot nu toe: de 2,2 miljoen dollar kostende terminal van het O’Hare vliegveld van Chicago.

LEXUS DESIGN AWARD 2020 PANEL OF MENTORS

JOE DOUCET

OPRICHTER JOE DOUCET X PARTNERS

Joe Doucet is ontwerper, ondernemer, uitvinder en creative director en is op dit moment een van de meest gevraagde creatieve talenten van Amerika. Na zijn studie aan het Art Center College of Design begon Doucet al snel met het toepassen van zijn visie op product, meubilair, milieu en technologie, om met behulp van design oplossingen te vinden voor alledaagse problemen in de samenleving. Zijn werk brengt op slimme wijze functie en esthetiek samen en heeft altijd een bepaalde betekenis en boodschap. Doucet gelooft dat design en de denkwijze van een ontwerper een grotere rol kunnen spelen bij innovatie en het oplossen van problemen, en ook bij eigenschappen als esthetiek. Meerdere van zijn ontwerpen en uitvinden zijn gepatenteerd. Het werk van Doucet is wereldwijd tentoongesteld, onder meer in het London Design Museum en op de Biennale International Design in Saint-Etienne. Ook won hij diverse internationale awards, waaronder een World Technology Award voor Design Innovation en verschillende Good Design Awards. Door Surface Magazine wers hij bestempeld tot de enige Avantgardist voor Design. In 2017 by Surface Magazine. In 2017 werd Doucet als Product Designer uitgeroepen tot winnaar van de Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award as Product Designer—de hoogst mogelijke onderscheiding voor zijn vakgebied. Als ondernemer stond Doucet aan de basis van bedrijven als OTHR en Citizen A, waarmee hij zichzelf ten doel stelt om de wereld te verbeteren door middel van design.

SHOHEI SHIGEMATSU

PARTNER EN DIRECTEUR VAN OMA NEW YORK

Shohei Shigematsu trad in 1998 toe tot OMA, zwaait sinds 2006 de scepter over de vestiging in New York en is sinds 2008 partner. Onlangs rondde hij de renovatie van het hoofdkantoor van Sotheby in New York af , alsmede de bouw van luxe, hoge woontorens in San Francisco en Miami. Een ander project waar hij recentelijk de hand in had, is het eerste compleet nieuwe gebouw van OMA in New York, een wooncomplex op East 22nd Street. Sho is ook verantwoordelijk voor de ontwerpen van culturele locaties als het National Beaux Arts Museum in Quebec en het Faena Arts Center in Miami Beach. Op dit moment wordt er gewerkt aan de uitbreiding van het Albright-Knox-Gundlach Art Museum in Buffalo, en een tweede gebouw voor New Museum. Sho ontwierp tentoonstellingen voor Prada, de Architecture Biennale in Venetië, het Metropolitan Museum of Art, Park Avenue Armory, en het eerste retrospectief van Dior in het Denver Art Museum en het Dallas Museum of Art. In opdracht van Mori Building Co, Ltd. stuurt hij stuurt projecten van OMA in Japan aan, waaronder een nieuw kantoorpand in Fukuoka (2020) en de eerste door OMA ontworpen woon-werktoren in Tokio (2022).

Sho is designcriticus aan de Harvard Graduate School of Design en gaf lezingen bij TED en de Wired Japan conferentie, en op universiteiten over de hele wereld.

PHILIPPE MALOUIN

DIRECTEUR, PHILIPPE MALOUIN STUDIO

De Brits-Canadese Philippe Malouin deed een Bachelor studie aan de Design Academy Eindhoven. Daarnaast studeerde hij aan de École Nationale Supérieure de Création Industrielle in Parijs en aan de Universiteit van Montreal. In 2008 begon hij zijn eigen studio, na eerder te hebben samengewerkt met de Engelse ontwerper Tom Dixon. Philippe was van 2012 tot 2015 als docent verbonden aan het Royal College of Art in London. Daarnaast is hij directeur van POST-OFFICE, designbureau voor architectuur en interieur. Zijn veelzijdige portfolio omvat tafels, kleden, stoelen, verlichting, kunstobjecten en installaties. Bedrijven waar Philippe voor werkt zijn onder meer SCP, Marsotto Edizioni, Resident, OTHR, Hem, het Ace hotel, Matter-Made, Established & Sons, Roll & Hill, 1882 ltd., Kvadrat, Umbra Shift, Caesarstone, IZÉ, Swarovski, Bloomberg, Aesop en Touch Digital. Philippe wordt vertegenwoordigd door Salon 94 Design gallery in New York. Onlangs werd hij door Wallpaper* Magazine verkozen tot Designer van het Jaar. Philippe woont en werkt in London, waar hij een eigen designstudio runt.

BETHAN GRAY

DIRECTRICE ARTISTIQUE

De in Londen woonachtige Bethan Gray is een van de meest gelauwerde interieur- en meubelontwerpers van Engeland, met vier nominaties voor de Elle Decoration British Design Award, waaronder de felbegeerde award voor Best British Designer. Haar werk is te zien in magazines over de hele wereld en ze organiseerde tentoonstellingen in Londen, Milaan, Parijs, New York en Dubai.

De voorouders van Bethan maakten een enorme reis over meerdere continenten. Bethan zelf bezocht inmiddels veel van de plekken die haar familie in het verleden ook bezocht, waarbij reizen, kunst en cultuur haar voornaamste inspiratiebronnen zijn. Ze heeft zich ten doel gesteld om traditionele technieken uit deze regio's opnieuw relevant te maken in het heden, waarbij ze zowel culturele gebruiken als oude ambachten in ere houdt. Ze gelooft in de kracht van verhalen vertellen aan de hand van vakwerk en design en ging met meer dan 400 vaklieden over de hele wereld een samenwerking aan op basis van wederzijds vertrouwen en respect.

Bethan Gray Design maakt sinds de oprichting in 2008 luxe accessoires voor interieurs. Deze worden verkocht door wereldwijde winkelketens als Harrods, Liberty enLane Crawford. Met haar eigen bedrijf begeleidt ze nieuwe designtalenten en fungeert ze als mentor voor aankomende vrouwelijke designers. Onlangs riep ze bij de Cardiff Metropolitan University, waarvan ze een eredoctoraat ontving, de Prize for Women in Craft in het leven.