1. Discover Lexus
 2. Design
 3. lexus-design-award-2023-judges-and-mentors-2
DESIGN

LEXUS DESIGN AWARD 2023: NAMEN JURYLEDEN EN MENTOR

Bovenste rij: Karim Rashid (©Nikola Blagojevic/ Spektroom), Sumayya Vally (©Lou Jasmine), Yuri Suzuki (©Mark Cocksedge)

Onderste rij: Marjan van Aubel (©SanderPlug), Joe Doucet, Paola Antonelli (©Marton Perlaki), Simon Humphries

LEXUS DESIGN AWARD 2023 verwelkomt nieuwe juryleden en mentoren om samen te werken met een nieuwe generatie van makers en ontwerpers.

 

TOKIO, Japan (15 september 2022) - Lexus is trots om aan te kondigen dat Karim Rashid is toegevoegd aan het jurypanel voor de LEXUS DESIGN AWARD 2023, terwijl Marjan van Aubel, Yuri Suzuki en Sumayya Vally voor deze verkiezing de rol van mentor op zich nemen. De LEXUS DESIGN AWARD is een unieke internationale designwedstrijd, bedoeld om een nieuwe generatie van makers en ontwerpers te ondersteunen, en daarmee bij te dragen aan een betere toekomst. Met de drie eerder bekendgemaakte namen bestaat het team van juryleden en mentoren nu uit zeven personen. 

Het veelgeprezen werk van Karim Rashid beslaat het volledige spectrum tussen industrieel design en interieurdesign. Hij is een veelgevraagd ontwerper door beroemde merken van over de hele wereld. Op dit moment zijn ruim vierduizend van zijn ontwerpen in productie, verdeeld over meer dan 35 landen. Als jurylid zal Karim samenwerken met Paola Antonelli en Simon Humphries, in een gezamenlijke zoektocht naar ontwerpers voor een betere toekomst.

‘Het is een eer om zo’n grote hoeveelheid werken en ideeën te mogen beoordelen en daarmee design een plek te geven in het vormen van een betere toekomst’, Aldus Karim Rashid. ‘Ik moedig alle ontwerpers die zich inschrijven voor de LEXUS DESIGN AWARD aan om op zoek te gaan naar nieuwe talen en betekenis, en om te experimenteren met nieuwe materialen. Wedstrijden als deze waren ook voor mij belangrijk in mijn creatieve en professionele groei. Ik verheug me erop om de individualiteit en originaliteit die hieruit voortkomt, te zien.’ 

Na te zijn geselecteerd door het jurypanel, ontvangen de vier winnaars een uitnodiging voor sessies onder leiding van mentor Marjan van Aubel, die met haar werk op gebied van zonne-energie technologie en zonlicht weet te combineren en daarmee bijdraagt aan een duurzame toekomst. Andere mentoren zijn de Japanse sound en experience designer Yuri Suzuki en de Zuid-Afrikaanse Sumayya Vally.

Sumayya Vally: ‘Ik ben vereerd om deel te mogen uitmaken van het team van mentoren voor de LEXUS DESIGN AWARD, en om daarmee de volgende generatie van designers te ondersteunen. Luisteren naar verschillende ideeën en opvattingen over design is belangrijk voor onze toekomst. Schoonheid en sociale gerechtigheid hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel; schoonheid is sociale gerechtigheid.’

Deze drie ontwerpers vormen een team met Joe Doucet, die voor de vierde keer als mentor optreedt. De vier mentoren zullen richting geven aan de volgende generatie van makers en ontwerpers. De verschillende achtergronden en gebieden van expertise van de mentoren maken het programma veelzijdiger dan ooit. Lexus is ervan overtuigd dat de samenwerking tussen mentoren en getalenteerde jonge ontwerpers zal bijdragen aan een betere toekomst. Nadat de vier winnaars hun afzonderlijke concepten gedurende drie maanden hebben kunnen uitwerken en fijnslijpen, zullen zij hun werk in het voorjaar van 2023 presenteren. 

De inschrijving voor de LEXUS DESIGN AWARD 2023 loopt tot en met 16 oktober, 2022.

Voor degenen die overwegen zich in te schrijven voor de LEXUS DESIGN AWARD, organiseert Lexus ter oriëntatie een webinar. Daarin krijgen deelnemers een duidelijker beeld van de doelstellingen en opzet van de award. Ook zien zij hoe ze zich kunnen inschrijven. Onderdeel van deze oriëntatie is ook een sessie waarin winnaars van eerdere edities iets vertellen over hun persoonlijke ontwikkeling en creatieve succes. Meld u aan voor meer informatie over het programma en de inschrijfprocedure.

LEXUS DESIGN AWARD 2023 WEBINAR TER ORIËNTATIE

 • Vrijdag 16 september: EDT 11:00 / PDT 8:00 / SGT 23:00 / CEST 17:00
 • Woensdag 21 september: EDT 23:00 / PDT 20:00 / SGT 11:00 / CEST 05:00
 • U dient zich vooraf in te schrijven. Deelname is gratis. 
 • Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://forms.gle/UF4vipJrpW4YPsY39

* Ga voor meer informatie naar LexusDesignAward.com

Officiële hashtag: #lexusdesignaward  

INSCHRIJVING VOOR DE LEXUS DESIGN AWARD 2023

TITEL LEXUS DESIGN AWARD 2023
THEMA DESIGN VOOR EEN BETERE TOEKOMST
PERIODE VAN INSCHRIJVING 27 juli t/m 16 oktober 2022
DEELNEMERS Professionele, amateur designers en studenten van elke nationaliteit. Deelnemers dienen meerderjarig te zijn (afhankelijk van de hiervoor geldende wettelijke bepalingen in het eigen land).
CRITERIA VOOR DE JURY

Hoe het design bijdraagt aan het welzijn en geluk van iedereen.

 • Hoe het design aansluit bij de drie belangrijkste merkwaarden van Lexus: Anticiperen, Innoveren en Fascineren.

 

ANTICIPEREN

 • Spelen het concept en design in op toekomstige uitdagingen voor onze samenleving? 

 

INNOVEREN

 • Zijn het voorstel voor het design en de uitvoering ervan inventief en origineel?

 

FASCINEREN 

 • Zijn het concept en de uitvoering van het design intrigerend en boeiend?
JURYLEDEN

Paola Antonelli

 • Senior Curator, afdeling Architectuur en Design van MoMA in New York

 

Karim Rashid

 • Designer, Karim Rashid Inc.

 

Simon Humphries

 • Hoofd Global Design voor Toyota & Lexus 

Het derde en laatste jurylid wordt in september 2022 bekend gemaakt.

MENTOREN

Marjan van Aubel

 • Solar Designer, Marjan van Aubel Studio

 

Joe Doucet

 • Oprichter Joe Doucet x Partners

 

Yuri Suzuki

 • Kunstenaar en Designer/ Partner, Pentagram

 

Sumayya Vally

 • Architect/ Principal, Counterspace
AWARD CATEGORIEËN Vier winnaars
PRIJZEN
 • Vier winnaars ontvangen een uitnodiging om te komen werken onder begeleiding van een mentor - een aantal sessies met mentoren uit verschillende vakdisciplines die de winnaars helpen bij het uitwerken van hun idee tot een prototype.
 • Vier winnaars krijgen wereldwijde media-exposure om hun carrière vooruit te helpen.
 • Vier winnaars ontvangen een toelage van maximaal 3 miljoen JPY voor de kosten van het maken van een prototype en andere onkosten die zij maken voor hun concept en design.
 • Vier winnaars krijgen de mogelijkheid om hun professionele horizon te verbreden tijdens één-op-één gesprekken met de juryleden.

Bekijk voor meer informatie het officiële reglement

 

ORGANISATOR Lexus International

LEXUS DESIGN AWARD 2023 JURYPANEL

Senior Curator, afdeling Architecture en Design, MoMA, NY

Paola Antonelli

Paola Antonelli is Senior Curator van de afdeling Architecture & Design in het Museum of Modern Art (MOMA). Ook is Paola de Founding Director van de afdeling Research & Development van het MOMA. Zij heeft zichzelf ten doel gesteld om meer begrip te kweken voor design, totdat wordt onderkend dat kunst een positieve invloed heeft op de samenleving. In haar werk onderzoekt ze de impact die design heeft op ons dagelijks leven, waarbij ze vaak gebruikmaakt van vergeten objecten en gebruiken en waarvoor ze design, architectuur, kunst, wetenschap en technologie met elkaar combineert.

Ze heeft tentoonstellingen samengesteld, boeken geschreven, over de hele wereld lezingen gegeven en was als docent werkzaam voor meerdere onderwijsinstellingen, waaronder ook Harvard en UCLA. Een van haar meest recente tentoonstellingen is Broken Nature, gewijd aan het idee van herstellend design (oorspronkelijk de XXII Triennale di Milano). Een ander recent project van Paola is Material Ecology, over het vooruitstrevende werk van architect Neri Oxman. Momenteel werkt ze aan verschillende nieuwe sessies voor haar MoMA R&D Salons. Een project waaraan ze samenwerkt met designcriticus Alice Rawsthorn is de Instagram serie @design.emergency, met aandacht voor de rol van design in de Covid-19 pandemie. In 2022 publiceren Alice en Paola samen het boek Design Emergency.

Designer, Karim Rashid Inc.

Karim Rashid

Een heel eigen visie en zijn enorme productiviteit maken Karim Rashid tot een van de meest unieke designers van dit moment. Meer dan 4.000 van zijn designs zijn in productie, hij ontving ruim 400 awards en is actief in meer dan 35 landen. Designs waarvoor hij werd onderscheiden zijn onder meer de bekende Garbo prullenbak, de Oh! Chair voor Umbra en interieurs voor het Morimoto restaurant in Philadelphia en het Nhow hotel in Berlijn. Karim ontwikkelde designs voor klanten als Method en Pepsi, meubels voor Artemide en Vondom, brand identities voor Citibank en Hugo Boss, hightech items voor LaCie en Samsung en luxe goederen voor Veuve Clicquot en Christofle. Karim is onder meer winnaar van de Red Dot Award, Chicago Athenaeum Good Design award, Interior Design Best of Year Award en de IDSA Industrial Design Excellence Award. Hij is een veelgevraagd spreker bij universiteiten en op congressen en vraagt wereldwijd aandacht voor het belang van design in ons dagelijks leven.

 

Hoofd Toyota & Lexus Global Design

Simon Humphries

Na zijn opleiding in Engeland begon hij in 1988 zijn carrière als productontwerper, waarna hij in 1994 in dienst trad bij Toyota Motor Corporation. Aanvankelijk hield hij zich bezig met geavanceerd design, om vanaf 2002 een belangrijke rol te spelen bij het ontwerpen en implementeren van de designfilosofie voor zowel Toyota (Vibrant Clarity) als Lexus (L-finesse). Na talloze succesvolle designprojecten werd hij benoemd tot President van ED2 (Ontwikkeling Design voor Toyota Europe) waar zijn team werkte aan de transformatie van Toyota tot mobiliteitsbedrijf. In 2018 werd hij aangesteld als hoofd design voor Toyota en Lexus.

Als hoofd van Lexus Global Design Humphries streeft hij ernaar om de unieke waarden van Lexus te vertalen in een merkfilosofie, met duidelijke culturele verwijzingen naar de Japanse afkomst van Lexus. Zo werkt hij aan een designrichting die klanten over de hele wereld aanspreekt. In zijn vrije tijd werkt Humphries graag met hout en aan de restauratie van een honderd jaar oude, Japanse boerderij.

LEXUS DESIGN AWARD 2023 MENTORPANEL

Solar Designer, Marjan van Aubel Studio

Marjan van Aubel

Marjan van Aubel is een Nederlandse designer die met haar werk op gebied van zonne-energie technologie en zonlicht weet te combineren en daarmee bijdraagt aan een duurzame toekomst. Met haar bedrijf Marjan van Aubel Studio won ze meerdere awards omdat ze met haar praktische designs zonne-energie een plek heeft gegeven in het dagelijks leven. Ze ontwerpt met oog op een positieve toekomst en combineert daarvoor kennis op gebied van duurzaamheid, design technologie. 

De studio ontwikkelt blijvende veranderingen met designs rond zonne-energie. Zo integreert Marjan de energie van de zon in gebouwen en objecten, met als doel om zonne-energie voor iedereen meer bereikbaar te maken. Opvallende voorbeelden van haar werk zijn onder meer Sunne, Current Table, Power Plant en het dak van het Nederlandse paviljoen tijdens de World Expo 2020 in Dubai.

Marjan werkt samen met wereldwijde merken als Cos, Timberland en Swarovski en wil daarmee de wereldwijde energietransitie richting zonne-energie versnellen. Ze studeerde in 2012 af aan het Royal College of Art (Design Products MA), en in 2009 aan de Rietveld Academy DesignLAB (BA).

Oprichter, Joe Doucet x Partners

Joe Doucet

Als designer, ondernemer, uitvinder en creative director behoort Joe Doucet op dit moment tot een van de meestgevraagde creatieve talenten in Amerika. In zijn werk weet hij functie en schoonheid slim met elkaar te combineren. Zijn ontwerpen hebben altijd een duidelijke betekenis en boodschap. Doucet is ervan overtuigd dat design en het denkproces van ontwerpers een grotere rol kunnen spelen in innovatie en het oplossen van problemen, maar ook op het gebied van esthetiek. Doucet is houder van meerdere patenten voor zijn ontwerpen en uitvindingen. 

Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld en meerdere malen onderscheiden, onder meer met een World Technology Award voor Design Innovatie, en meerdere Good Design Awards. Als productontwerper werd Doucet uitgeroepen tot winnaar van de Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award de belangrijkste onderscheiding in zijn vakgebied. Ook was hij finalist voor Designer of the Year van Dezeen, en winnaar van de award voor Most Important Design Company van Fast Company.

Kunstenaar en designer/ Partner, Pentagram

Yuri Suzuki

Yuri Suzuki is kunstenaar, ontwerper en maker van elektronische muziek. Middels kunstwerken en projecten verkent hij beelden en geluiden en onderzoekt hij de relatie tussen mensen en hun omgeving. Daarbij stelt hij zich de vraag hoe visuele kunst en geluiden evolueren om een persoonlijke beleving te creëren. Suzuki werkte nationaal en internationaal mee aan zowel solo- en groepstentoonstellingen, onder meer in het Tate Britain, V&A, het Barbican en MoMA in New York.  

Alles in het werk van Suzuki draait om samenwerking. Zo werkte hij samen met artiesten als will.i.am en Jeff Mills, en voor commerciële opdrachtgevers als Google and Roland. Daarvoor ontwikkelde hij muziekgerelateerde producten en digitale projecten die de relatie tussen geluid en technologie verkennen. 

Als partner van Pentagram London wil Suzuku samen met zijn team internationaal grenzen verleggen tussen kunst, design, technologie en geluid en daarbij gebruikmaken van low en high-technology.

 

Architect/ eigenaar Counterspace

Sumayya Vally

Sumayya Vally is eigenaar van architecten- en onderzoeksbureau Counterspace. Als ontwerper van het 20e Serpentine Paviljoen is Vally de jongste architect die deze internationaal hoog aangeschreven opdracht kreeg. Met de Serpentine heeft ze een nieuw samenwerkingsprogramma geïnitieerd en ontwikkeld, onder de naam Support Structures. Hiermee ondersteunt Vally kunstenaars en kunstcollectieven die werken op het snijvlak tussen kunst, sociale eerlijkheid en ecologie. 

In 2022 werd Vally door het World Economic Forum verkozen tot een van de Young Global Leaders, een collectief van ‘s werelds meest veelbelovende kunstenaars, onderzoekers, ondernemers, activisten en politiek leiders. Ook kreeg hij een vermelding op de TIME100 Next lijst, waar ze genoemd wordt als persoon die de toekomst van architectuur vorm zal geven. Vally werd recentelijk lid van het World Monuments Fund, en heeft zitting in verschillende commissies waar ze haar belangstelling voor dynamisch archiveren, historie en kunst uitdraagt. Als Artistiek Directeur en curator werkt Vally op dit moment aan de eerste Islamitische Biennale, die in 2023 plaatsvindt in Jeddah.

 

OVER LEXUS

In 1989 introduceerde Lexus haar eerste sedan, gecombineerd met een klantbeleving die nieuwe normen stelde in het premium autosegment. Met de eerste generatie van de RX stond Lexus in 1998 aan de wieg van het segment van luxe crossovers. Als marktleider op gebied van premium hybrides verkocht Lexus in 23006 's werelds eerste premium hybride. Sindsdien verkocht het meer dan 2,02 miljoen hybride auto's.

Vanuit een duidelijke visie op krachtig design, uitzonderlijk vakmanschap en prestaties zonder compromis heeft Lexus als wereldwijd luxe mark een range modellen ontwikkeld die beantwoordt aan de wensen van een nieuwe generatie van klanten in het premium segment. Lexus is momenteel actief in meer dan 90 verschillende landen en regio's. 

Medewerkers en partners van Lexus over de hele wereld zetten zich in voor de bijzondere klantbeleving die onlosmakelijk met het merk verbonden is, en die de wereld verandert.

OVER DE LEXUS DESIGN AWARD

Sinds de eerste editie in 2013 is de Lexus Design Award uitgegroeid tot een internationale competitie voor aanstormend designtalent van over de hele wereld. Met dit initiatief draagt Lexus bij aan de samenleving door ondersteuning te bieden aan ontwerpers en makers, wiens werk de potentie heeft om de wereld te verbeteren. Vier finalisten de unieke kans om hun design onder begeleiding van een ervaren mentor uit te werken tot een prototype. Onderdeel van de LEXUS DESIGN AWARD is ook wereldwijde exposure op social media, met als doel de carrière van de finalisten vooruit te helpen.