1. Discover Lexus
  2. Design
  3. MILAN DESIGN WEEK 2022
ONTDEK LEXUS

MILAN DESIGN WEEK 2022: SPARKS OF TOMORROW

Tijdens de Milan Design Week 2022 toonde Lexus de designfilosofie van het merk en was te zien hoe Lexus vorm geeft aan het streven naar duurzaamheid.

Het motto voor Lexus tijdens de Milan Design Week dit jaar was ‘Sparks of Tomorrow’. Op de stand toonde Lexus een drietal designrichtingen die het momenteel verkent, alle geïnspireerd op de mens- en toekomstgerichte kijk op design van Lexus. De tentoonstelling Lexus: Sparks of Tomorrow omvatte onder meer een kunstzinnige installatie van de gelauwerde architect en designer Germane Barnes en lichstudio Aqua Creations en nieuwe prototypes van de finalisten voor de LEXUS DESIGN AWARD 2022. Ook toonden studenten van het Royal College of Art uit Londen werk om hun visie op een meer duurzame toekomst uit te dragen.

“We zijn met hoge verwachtingen teruggekeerd bij de Milan Design Week met een aantal imposante projecten die onze volgende generatie van design laten zien, en die onderstrepen hoe Lexus op basis van technologie, vakmanschap en innovatie blijft werken aan een CO2-neutrale toekomst”, aldus Brian Bolain, hoofd marketing van Lexus. We waren vooral trots om de ideeën van de finalisten voor de LEXUS DESIGN AWARD 2022 te kunnen presenteren. Een ander hoogtepunt was het werk van de studenten van het Royal College of Art en de ON/ installatie van Germane Barnes en lichtstudio Aqua Creations. Het was mooi om te zien hoe het publiek reageerde op onze presentatie en hoe ze zichzelf de visie van Lexus op de toekomst eigen hebben gemaakt.”

De ON/ installatie is een gezamenlijk project van Lexus en Germane Barnes, en geeft vorm aan een CO2-neutrale en mensgerichte visie op een toekomst van elektrische mobiliteit. Het display toonde onder meer de Lexus RZ, het eerste batterij-elektrische model van het merk. De auto hing in een draadframe boven de grond, als exponent van de visie van Lexus op een duurzamere toekomst met als pijlers elektrificatie, technologie en design op maat. Een kleurrijke verzameling Code 130° zijden hanglampen van Aqua Creations zorgde voor verlichting van de RZ. De installatie was onderdeel van een grotere lounge met onder meer de nieuwe ToTeM lampencollectie van Aqua Creations.

“Het was fantastisch om samen met Lexus en de ON/ installatie terug te keren naar de Milan Design Week”, Aldus Germane Barnes van Studio Barnes. “In het oorspronkelijke ON display was de LF-Z nog te zien, een concept dat een duidelijke stap voorwaarts betekende richting een CO2-neutrale samenleving. Met de RZ is dit concept verder geëvolueerd en realiteit geworden. Samen met Aqua Creations creëerden we daarom een omgeving die de nadruk legt op de gebruikte materialen. Ontwerpen voor een toekomst van een inclusieve, duurzame en open samenleving met aandacht voor de unieke beleving van het individu is een belangrijke drijfveer voor mijn bedrijf. Het zorgt voor een spannende synergie met de designers diens werk te zin is in Lexus” Sparks of Tomorrow.”

Bezoekers konden tevens kennismaken met het veelbelovende werk van de zes finalisten voor de LEXUS DESIGN AWARD 2022. De jury koos de zes finalisten op basis van hun originele oplossingen voor een betere toekomst, rekening houdend met de drie belangrijkste merkwaarden van Lexus: Anticiperen, Innoveren en Fascineren. Tegelijkertijd moeten de gekozen oplossingen bijdragen aan meer welzijn voor de samenleving. Onder leiding van ervaren mentoren hebben de zes finalisten drie maanden hard gewerkt om hun oorspronkelijke idee uit te werken tot een prototype. Werken met en leren van vooraanstaande designers is een belangrijk onderdeel van de Lexus Design Award, en betekende voor deze aanstormende talenten een unieke kans.

Tijdens de presentatie toonde Lexus het creatieve werk van een aantal studenten van het Royal College of Art in London. Zij presenteerden een aantal radicale, nieuwe concepten voor luxueuze transportmiddelen, als onderdeel van een creatief programma van Lexus onder de naam ‘2040: The Soul of Future Premium’. Dit project daagde laatstejaarsstudenten van het Intelligent Mobility Design Centre (IMDC) uit om nieuwe ideeën te verkennen voor nieuwe voertuigen die een antwoord bieden op de veranderende Europese steden en samenleving, en om te kijken welke rol Lexus daarin kan spelen als premium mobiliteitsmerk. Gedurende het zes maanden durende programma werkten onder Ian Cartabiano en Lance Scott, respectievelijk President en Senior Manager van ED2, de Europese designstudio van Lexus, mee als mentor. Andere begeleiders waren prof. Dale Harrow, voorzitter van het IMDC, en Dr. Chris Thorpe, hoofd van het Intelligent Mobility programma van RCA.

Over Germane Barnes

Germane Barnes is directeur van Studio Barnes, en tevens Associate Professor aan de School of Architecture van de Universiteit van Miami. In haar werk onderzoekt Barnes de verbinding tussen architectuur en identiteit, door middel van historisch onderzoek en het voorspellen van designtrends. Vanuit zijn sterke overtuiging dat design een gezamenlijk proces is, ziet Barnes alle voorwaarden die voor een project worden gesteld, als mogelijkheid tot transformatie.

Germane Barnes werd verkozen tot winnaar van de United States Artists Fellowship 2021, Wheelwright Prize 2021, Architectural League Prize for Young Architects and Designers 2021, alsmede Rome Prize Fellow 2021-2022 aan de American Academy in Rome.