1. Discover Lexus
 2. Design
 3. Lexus Design Award 2023: Judges and Mentors
DESIGN

LEXUS DESIGN AWARD 2023: NAMEN JURYLEDEN EN MENTOR

Vanaf links: Joe Doucet (mentor), Paola Antonelli (jurylid) © 2016 Marton Perlaki en Simon Humphries (jurylid)

Beroemde namen uit de wereld van design keren terug om samen met aanstormend designtalent te werken aan een betere toekomst.

TOKIO, Japan (31 augustus 2022) – Lexus heeft bekendgemaakt dat Joe Doucet terugkeert als mentor voor de LEXUS DESIGN AWARD 2023, met Paola Antonelli en Simon Humphries die opnieuw optreden als jurylid. Zij verlenen opnieuw hun medewerking aan deze designwedstrijd, vanwege de inspirerende samenwerking met enthousiaste, aanstormende ontwerpers. Zij delen de visie van Lexus om veelbelovende designtalenten te stimuleren en ondersteunen en zullen deelnemers met raad en daad terzijde staan, samen met de nog aan te stellen juryleden en mentoren.

Om deze visie te kunnen uitvoeren, staat een samenwerking tussen deelnemers en ervaren mentoren uit de wereld van design centraal tijdens de Lexus Design Award. Voor de verder gestroomlijnde en uitgebreide LEXUS DESIGN AWARD 2023 krijgen vier finalisten de unieke mogelijkheid om samen te werken met wereldberoemde designers. Samen met de vier finalisten zullen de mentoren zich richten op creatieve groei door middel van persoonlijk advies en het tot wasdom brengen van elk individueel project.

Als veelgeprezen, multidisciplinair ontwerper is Joe Doucet al sinds de editie van 2020 verbonden aan de Lexus Design Award: "Na drie jaar te hebben meegewerkt aan het programma van de LEXUS DESIGN AWARD heb ik een nieuwe kijk gekregen op de unieke voordelen van de gekozen opzet. Vanuit mijn perspectief als mentor zie ik talenten voor mijn ogen tot bloei komen. Ik ben dankbaar dat ik deze rol kan vervullen en het geeft me bijzonder veel voldoening om te kunnen samenwerken met deze talenten, en ze te zien groeien.”

Joe Doucet heeft een schat aan kennis en ervaring om de finalisten te kunnen begeleiden. Deelnemers zijn hem telkens weer dankbaar voor zijn voortdurende verbeteringen van het mentorproces.

Paola Antonelli, senior curator Architectuur en Design van MoMA in New York, is een andere onmisbare schakel die de doelstellingen voor de LEXUS DESIGN AWARD van harte onderschrijft. Sinds de oprichting van het programma in 2013 heeft zij het programma nauwgezet gevolgd en de mogelijkheid tot samenwerking met fris, jong talent enthousiast omarmd. Ook voor deze editie deelt zij als lid van het jurypanel opnieuw haar kennis en inzichten. Haar visie op de verantwoordelijkheden en mogelijkheden van design is bepalend voor haar kijk op het creatieve potentieel in de nieuwe generatie van designers.

Simon Humphries, hoofd van Toyota & Lexus Global Design, zal ook opnieuw optreden als jurylid vanuit de Lexus filosofie Design for a Better Tomorrow.

Samen met de nog te benoemen juryleden en mentors zijn zij onmisbaar voor de doelstellingen van de LEXUS DESIGN AWARD 2023, om via een wereldwijde designwedstrijd een nieuwe generatie van designers te ondersteunen. Lexus zal zeer binnenkort nog enkele bekende namen bekendmaken om het jurypanel en het team van mentors compleet te maken.

De inschrijving voor de LEXUS DESIGN AWARD 2023 is open tot en met 16 oktober 2022.

Wie interesse heeft om zich als maker in te schrijven voor de LEXUS DESIGN AWARD 2023, kan bij Lexus een webinar volgen om meer te weten te komen over de doelstellingen en opzet van de award. Ook wordt informatie gedeeld over de aanmeldprocedure. Onderdeel van deze oriëntatie is bovendien een sessie waarin voormalige winnaars iets vertellen over hun persoonlijke ontwikkeling sinds het winnen van de award. Meld je aan voor nuttige informatie over het programma en de inschrijving.

 

LEXUS DESIGN AWARD 2023 WEBINAR ORIËNTATIE

 • Vrijdag 16 september: EDT 11:00 / PDT 8:00 / SGT 23:00 / CEST 17:00
 • Woensdag 21 september EDT 23:00 / PDT 20:00 / SGT 11:00 / CEST 05:00
 • Inschrijving is noodzakelijk, deelname is gratis.
 • Ga voor meer informatie en aanmelding naar: https://forms.gle/UF4vipJrpW4YPsY39

 

* Kijk voor meer informatie op LexusDesignAward.comOpens in new window
Hashtag: #lexusdesignaward

INSCHRIJVING VOOR DE LEXUS DESIGN AWARD 2023

TITEL LEXUS DESIGN AWARD 2023
THEMA DESIGN VOOR EEN BETERE TOEKOMST
PERIODE VAN INSCHRIJVING 27 juli t/m 16 oktober 2022
DEELNEMERS Professionele en amateur designers en studenten van elke nationaliteit. Deelnemers dienen meerderjarig te zijn (afhankelijk van de hiervoor geldende wettelijke bepalingen in het eigen land).
CRITERIA VOOR DE JURY

Hoe het design bijdraagt aan het welzijn en geluk van iedereen.

 • Hoe het design aansluit bij de drie belangrijkste merkwaarden van Lexus: Anticiperen, Innoveren en Fascineren.

ANTICIPEREN 

 • Spelen het concept en design in op toekomstige uitdagingen voor onze samenleving?

INNOVEREN

 • Zijn het voorstel voor het design en de uitvoering ervan inventief en origineel?

FASCINEREN

 • Zijn het concept en de uitvoering van het design intrigerend en boeiend?
JURYLEDEN

Paola Antonelli

 • Senior Curator, afdeling Architectuur en Design van MoMA in New York

Simon Humphries

 • Hoofd Global Design voor Toyota & Lexus

*Het derde en laatste jurylid wordt in september 2022 bekend gemaakt.

MENTOREN

Joe Doucet

 • Oprichter Joe Doucet x Partners

*De andere drie mentoren worden bekend gemaakt in september 2022.

AWARD CATEGORIEËN Vier winnaars
PRIZES/BENEFITS
 • Vier winnaars ontvangen een uitnodiging om te komen werken onder begeleiding van een mentor - een aantal sessies met mentoren uit verschillende vakdisciplines die de winnaars helpen bij het uitwerken van hun idee tot een prototype.
 • Vier winnaars krijgen wereldwijde media exposure om hun carrière vooruit te helpen.
 • Vier winnaars ontvangen een toelage van maximaal 3 million JPY voor de kosten van het maken van een prototype en andere onkosten die zij maken voor hun concept en design.
 • Vier winnaars krijgen de mogelijkheid om hun professionele horizon te verbreden tijdens één-op-één gesprekken met de juryleden.

Bekijk voor meer informatie het officiële reglement.

ORGANISATOR Lexus International

LEXUS DESIGN AWARD 2023 JURYPANEL

Senior Curator, afdeling Architecture en Design, MoMA, NY

Paola Antonelli

Paola Antonelli is Senior Curator van de afdeling Architecture & Design in het Museum of Modern Art (MOMA). Ook is Paola de Founding Director van de afdeling Research & Development van het MOMA. Zij heeft zichzelf ten doel gesteld om meer begrip te kweken voor design, totdat wordt onderkend dat kunst een positieve invloed heeft op de samenleving. In haar werk onderzoekt ze de impact die design heeft op ons dagelijks leven, waarbij ze vaak gebruikmaakt van vergeten objecten en gebruiken en waarvoor ze design, architectuur, kunst, wetenschap en technologie met elkaar combineert.

Ze heeft tentoonstellingen samengesteld, boeken geschreven, over de hele wereld lezingen gegeven en was als docent werkzaam voor meerdere onderwijsinstellingen, waaronder ook Harvard en UCLA. Een van haar meest recente tentoonstellingen is Broken Nature, gewijd aan het idee van herstellend design (oorspronkelijk de XXII Triennale di Milano). Een ander recent project van Paola is Material Ecology, over het vooruitstrevende werk van architect Neri Oxman. Momenteel werkt ze aan verschillende nieuwe sessies voor haar MoMA R&D Salons. Een project waaraan ze samenwerkt met designcriticus Alice Rawsthorn is de Instagram serie @design.emergency, met aandacht voor de rol van design in de Covid-19 pandemie. In 2022 publiceren Alice en Paola samen het boek Design Emergency.

Head of Toyota & Lexus Global Design

Simon Humphries

Na zijn opleiding in Engeland begon hij in 1988 zijn carrière als productontwerper, waarna hij in 1994 in dienst trad bij Toyota Motor Corporation. Aanvankelijk hield hij zich bezig met geavanceerd design, om vanaf 2002 een belangrijke rol te spelen bij het ontwerpen en implementeren van de designfilosofie voor zowel Toyota (Vibrant Clarity) als Lexus (L-finesse). Na talloze succesvolle designprojecten werd hij benoemd tot President van ED2 (Ontwikkeling Design voor Toyota Europe) waar zijn team werkte aan de transformatie van Toyota tot mobiliteitsbedrijf. In 2018 werd hij aangesteld als hoofd design voor Toyota en Lexus.

Als hoofd van Lexus Global Design Humphries streeft hij ernaar om de unieke waarden van Lexus te vertalen in een merkfilosofie, met duidelijke culturele verwijzingen naar de Japanse afkomst van Lexus. Zo werkt hij aan een designrichting die klanten over de hele wereld aanspreekt. In zijn vrije tijd werkt Humphries graag met hout en aan de restauratie van een honderd jaar oude, Japanse boerderij.

LEXUS DESIGN AWARD 2023 MENTORPANEL

Oprichter, Joe Doucet x Partners

Joe Doucet

Als designer, ondernemer, uitvinder en creative director behoort Joe Doucet op dit moment tot een van de meestgevraagde creatieve talenten in Amerika. In zijn werk weet hij functie en schoonheid slim met elkaar te combineren. Zijn ontwerpen hebben altijd een duidelijke betekenis en boodschap. Doucet is ervan overtuigd dat design en het denkproces van ontwerpers een grotere rol kunnen spelen in innovatie en het oplossen van problemen, maar ook op het gebied van esthetiek. Doucet is houder van meerdere patenten voor zijn ontwerpen en uitvindingen.

Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld en meerdere malen onderscheiden, onder meer met een World Technology Award voor Design Innovatie, en meerdere Good Design Awards. Als productontwerper werd Doucet uitgeroepen tot winnaar van de Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award de belangrijkste onderscheiding in zijn vakgebied. Ook was hij finalist voor Designer of the Year van Dezeen, en winnaar van de award voor Most Important Design Company van Fast Company.

OVER LEXUS

In 1989 introduceerde Lexus haar eerste sedan, gecombineerd met een klantbeleving die nieuwe normen stelde in het premium autosegment. Met de eerste generatie van de RX stond Lexus in 1998 aan de wieg van het segment van luxe crossovers. Als marktleider op gebied van premium hybrides verkocht Lexus in 23006 's werelds eerste premium hybride. Sindsdien verkocht het meer dan 2,02 miljoen hybride auto's.

Vanuit een duidelijke visie op krachtig design, uitzonderlijk vakmanschap en prestaties zonder compromis heeft Lexus als wereldwijd luxemerk een range modellen ontwikkeld die de wensen van een nieuwe generatie van klanten in het premium segment beantwoordt. Lexus is momenteel actief in meer dan 90 verschillende landen en regio's.

Medewerkers en partners van Lexus over de hele wereld zetten zich in voor de bijzondere klantbeleving die onlosmakelijk met het merk verbonden is, en die de wereld verandert.

 

OVER DE LEXUS DESIGN AWARD

Sinds de eerste editie in 2013 is de Lexus Design Award uitgegroeid tot een internationale competitie voor aanstormend designtalent van over de hele wereld. Met dit initiatief draagt Lexus bij aan de samenleving door ondersteuning te bieden aan ontwerpers en makers, wiens werk de potentie heeft om de wereld te verbeteren. Vier finalisten de unieke kans om hun design onder begeleiding van een ervaren mentor uit te werken tot een prototype. Onderdeel van de LEXUS DESIGN AWARD is ook wereldwijde exposure op social media, met als doel de carrière van de finalisten vooruit te helpen.