1. Discover Lexus
  2. Design
  3. LDA 2022 Winner
ONTDEK LEXUS

WINNAAR LEXUS DESIGN AWARD 2022 BEKENDGEMAAKT

TOKYO, Japan (12 mei 2022) - Lexus heeft vandaag bekendgemaakt dat 'Rewind' van Poh Yun Ru door het jurypanel is verkozen tot winnaar van de LEXUS DESIGN AWARD 2022. Voor de 10e editie van deze award ontving Lexus 1.726 inzendingen uit 57 verschillende landen.

De Lexus Design Award werd in 2013 in het leven geroepen, met als doel om jonge designtalenten aan het begin van hun carrière te ondersteunen en om met behulp van design te werken aan een betere toekomst. Belangrijk daarbij zijn de drie merkwaarden van het merk Lexus: Anticiperen, Innoveren en Captivate. De winnaar van dit jaar, 'Rewind', levert een bijdrage aan een betere toekomst met technologie die mensen helpt hun herinneringen te bewaren, wanneer ze daartoe zelf niet langer in staat zijn, bijvoorbeeld als gevolg van dementie.

De zes finalisten die in januari van dit jaar werden gekozen, hebben drie maanden lang kunnen werken aan de uitwerking van hun idee tot een prototype. De zes deelnemers kregen daarbij begeleiding van de enthousiaste en ervaren mentoren Sam Baron, Joe Doucet, Yosuke Hayano en Sabine Marcelis. Samenwerken met deze vooraanstaande ontwerpers was voor deze jonge talenten een unieke kans. Gedurende het proces maakten de projecten van de finalisten een indrukwekkende evolutie door, waaronder ook de uiteindelijke winnaar 'Rewind'.

Poh Yun Ru:

"Ik ben buitengewoon dankbaar dat we met Rewind nu een stap verder zijn om de levens van meer mensen te kunnen verbeteren. Zonder de steun en het enthousiasme van mijn mentors en mijn team van technici, programmeurs, zorgmedewerkers en gebruikers zou dit onmogelijk zijn geweest. De kans die de LEXUS DESIGN AWARD biedt om een idee uit te werken tot een echt product was zeer bijzonder. Ik voel me bevoorrecht dat ik zoveel getalenteerde ontwerpers heb ontmoet en van hen heb kunnen leren. Het was een inspirerende reis die me veel voldoening heeft gegeven en ik blijf werken aan design voor een betere wereld en een betere toekomst voor iedereen."

Een nieuw onderdeel in de Lexus Design Award 2022 was een een-op-een ontmoetung tussen de finalisten en de leden van het jurypanel: Paola Antonelli, Anupama Kundoo, Bruce Mau en Simon Humphries. Na deze jurysessie kregen de zes finalisten niet alleen directe feedback op hun werk, maar ook advies over hun carrière en tips on hun idee te verbeteren. Deze toevoeging aan de 10e editie van de LEXUS DESIGN AWARD bleek voor de deelnemers zeer waardevol.

Na de jurering gaven de vier juryleden elk hun commentaar.

Paola Antonelli over het algemene belang van goed design in de wereld van vandaag: “De finalisten voor de LEXUS DESIGN AWARD 2022 bieden een brede reeks van producten in verschillende sectoren met verschillende soorten technologie. Maar ze hebben ook een belangrijke overeenkomst: zorg. Zorg voor het milieu, ouderenzorg, zorg voor mindervaliden en zorg voor de behoeftes van familie en de samenleving als geheel. Dit bewijst opnieuw dat in deze spannende tijden design kan zorgen voor mooie en doeltreffende oplossingen, die bovendien realistisch en schaalbaar zijn. Wanneer grote designers goed doen - voor de samenleving en het milieu - dan levert dat inspirerende, hoopgevende ideeën op.

Anupama Kundoo en Bruce Mau over hun mentorschap voor de Award: “Voor de LEXUS DESIGN AWARD worden eerst getalenteerde ontwerpers gekozen, die daarna in hun verdere ontwikkeling worden gesteund door een mentor. Dit persoonlijke aspect vind ik zeer inspirerend en geeft de award een uniek karakter", aldus Kundoo. Bruce Mau: “Het proces van de LEXUS DESIGN AWARD, waar de zes finalisten worden gekoppeld aan een mentor, is geweldig. De impact was ook zeker zichtbaar in de uiteindelijke inzendingen.”

Simon Humphries prees in zijn toespraak de finalisten voor hun fantasie en creativiteit: "De kracht van creativiteit om het leven van mensen te verrijken, verbaast me elke keer weer. De inzendingen die we dit jaar ontvingen, versterken dat beeld. Ik feliciteer alle finalisten die hun enorme fantasie hebben gebruikt voor het oplossen van uitdagende vraagstukken die veel mensen voor lief nemen.”

De projecten van de zes finalisten voor de LEXUS DESIGN AWARD 2022 zijn te zien op de stand van Lexus tijdens de Milan Design Week 2022. Het grootste designevenement ter wereld vindt plaats in juni.

* Ga voor meer informatie naar LEXUS DESIGN AWARD.com (Opens in new window)

Official Hashtag: #lexusdesignaward