1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus maakt mentoren voor Design Award 2022 bekend
ONTDEK LEXUS

LEXUS MAAKT MENTOREN VOOR LEXUS DESIGN AWARD 2022

Van links naar rechts: Sam Baron_©Cyrille Jerusalem, Joe Doucet, Yosuke Hayano en Sabine Marcelis_© ANNETIMMER

 

Aankomende talenten werken onder begeleiding van een ervaren mentor aan een betere toekomst

 

TOKYO, Japan (17 september, 2021) - Lexus heeft vandaag de vier mentoren bekendgemaakt voor de Lexus Design Award 2022, waarvoor de inschrijving inmiddels is geopend. Sinds de eerste editie in 2013 betekent de Lexus Design Award een unieke kans voor getalenteerde jonge ontwerpers om hun designidee onder begeleiding van ervaren mentoren uit te werken. Voor de editie van dit jaar zullen de in Beijing gevestigde architect Yosuke Hayano en de in Frankrijk en Portugal werkzame designer Sam Baron als mentor fungeren, naast designer Joe Doucet die voor de derde keer een mentorschap vervult, en designer Sabine Marcelis, die na haar debuut van vorig jaar terugkeert als mentor.

Het mentorprogramma van de Lexus Design Award geeft deze designwedstrijd een bijzonder aspect omdat de finalisten rechtstreeks contact krijgen met vooraanstaande professionals in hun vakgebied, die ze begeleiden bij het verkennen van mogelijke oplossingen en toezien op de ontwikkeling van idee tot prototype en de uiteindelijke presentaties van de deelnemers. Yosuke Hayano is partner van MAD Architects, waar ze teams aanstuurt die bekendstaan om hun frisse blik op Aziatische architectuur, zichtbaar in grote projecten over de hele wereld. Sam Baron, creatief leider en visionair, ontwikkelt producten en belevingen, waarbij hij kunst en design combineert. Hij werkt voor een aantal van 's werelds grootste merken.

'Het is een eer om deel te mogen uitmaken van dit team van mentoren, vooral omdat de Lexus Design Award een creatieve stem geeft aan de volgende generatie', aldus mentor Sam Baron. 'Dat we kennis en ervaring kunnen uitwisselen met de gekozen kandidaten is een unieke kans om jong internationaal talent te leren kennen. Deelnemers staan voor een grote uitdaging om door te dringen tot de finale. Als mentor zal ik met veel genoegen op zoek gaan naar hun sterke punten en ze helpen met hun persoonlijke groei, zodat ze niet alleen hun concept, maar ook hun persoonlijkheid kunnen laten zien.'

De beoordelingscriteria voor de Lexus Design Award 2022 hebben betrekking op drie belangrijke merkwaarden van Lexus: Anticiperen, Innoveren en Fascineren. Van deelnemers wordt verwacht dat ze anticiperen op uitdagingen waarvoor de samenleving in de toekomst komt te staan. Gevraagd wordt om slimme innovaties om bij te dragen aan een duurzame toekomst en het algemeen welzijn van de mensheid. Lexus is op zoek naar spannende designs en doordachte oplossingen, designs die daadwerkelijk kunnen bijdragen aan een mooiere toekomst voor mensen en gemeenschappen.

Een internationale jury van beroemde experts maakt begin 2022 de zes finalisten bekend. Elke finalist ontvangt van Lexus een budget van maximaal 3.000.000 yen (ruim 25.000 US $) om hun design uit te werken tot een prototype. In het voorjaar van 2022 mogen de zes finalisten hun definitieve voorstel presenteren aan de jury, die vervolgens een winnaar kiest.

Inschrijven voor de Lexus Design Award 2022 kan tot en met 10 oktober.

*Kijk voor meer informatie op LexusDesignAward.com
Official Hashtag: #lexusdesignaward

 

TITEL
LEXUS DESIGN AWARD 2022
PERIODE VAN INSCHRIJVING  13 juillet au 10 octobre 2021 
BEOORDELINGSCRITERIA 
  • Hoe het design bijdraagt aan het algemeen geluk.
  • Hoe het design aansluit bij de drie merkwaarden van Lexus: Anticiperen, Innoveren en Fascineren.
 
  • ANTICIPEREN

Spelen het concept en design in op toekomstige uitdagingen voor onze samenleving?

  • INNOVEREN

Zijn het voorstel voor het design en de uitvoering ervan inventief en origineel?

  • FASCINEREN

Zijn het concept en de uitvoering van het design intrigerend en boeiend?

JURYLEDEN 
  • PAOLA ANTONELLI, Senior Curator, Afdeling Architectuur en Design, MoMA, NY
  • ANUPAMA KUNDOO, Architect / Eigenaar van Anupama Kundoo Architects
  • BRUCE MAU, Mede-oprichter & CEO, Massive Change Network
  • SIMON HUMPHRIES, Hoofd van Toyota & Lexus Global Design
MENTOREN 
  • SAM BARON, Designer / Creative Director, SAM BARON & Co
  • JOE DOUCET, Oprichter en eigenaar Joe Doucet x Partners
  • YOSUKE HAYANO, Senior Partner, MAD Architects
  • SABINE MARCELIS, Designer / Eigenaar, Studio Sabine Marcelis
CATEGORIEËEN VOOR DE LEXUS DESIGN AWARD 
  • Eén overall winnaar (gekozen uit zes finalisten)
  • Zes Finalisten
PRIJZEN/VOORDELEN
  • Zes finalisten krijgen begeleiding van een mentor — een reeks van sessies met mentoren uit verschillende disciplines om ideeën uit te werken tot een prototype.
  • Zes finalisten krijgen wereldwijde media-aandacht om hun carrière een boost te geven.
  • Zes finalisten krijgen een budget van maximaal 3 miljoen Yen (ruim 25.000 USD) voor de productie van hun prototype.
  • Zes finalisten krijgen de mogelijkheid om hun horizon als designer te verbreden door samen met de vier juryleden in één op één sessies te werken aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
ORGANISATOR  Lexus International 

LEXUS DESIGN AWARD 2022 MENTOREN

SAM BARON - DESIGNER / CREATIVE DIRECTOR, SAM BARON & Co

Als creatief leider en visionair ontwikkelt Sam Baron producten en belevingen, waarbij hij kunst en design combineert tot innovatieve concepten. Hij werkt in meerdere sectoren, van horeca en retail tot design, fashion en cultuur. Baron staat aan het hoofd van meerdere initiatieven waarmee een bijzondere beleving wordt gecreëerd voor een aantal van 's werelds grootste merken. Ook werkt hij sinds tien jaar als consultant en Design director voor Fabrica, een internationaal communicatie- en research center in Italië.

In 2009 ontving Baron de 'Grand Prix de la Creation de la Ville de Paris' in de categorie Design. Philippe Starck koos Baron in 2010 als een van de belangrijkste ontwerpers van het komende decennium. Zijn werk is vaak te zien in internationale media, en opgenomen in collecties van meerdere musea. Recentelijk ontving Sam de 'PAD Paris Fair Prize'. Op dit werkt en woont Sam Baron afwisselend in Portugal en Frankrijk.

JOE DOUCET - EIGENAAR JOE DOUCET X PARTNERS

Als designer, ondernemer, uitvinder en creative director behoort Joe Doucet op dit moment tot een van de meestgevraagde creatieve talenten in Amerika. In zijn werk weet hij functie en schoonheid slim met elkaar te combineren. Zijn ontwerpen hebben altijd een duidelijke betekenis en boodschap. Doucet is ervan overtuigd dat design en het denkproces van ontwerpers een grotere rol kunnen spelen in innovatie en het oplossen van problemen, maar ook op het gebied van esthetiek. Doucet is houder van meerdere patenten voor zijn ontwerpen en uitvindingen.

Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld en meerdere malen onderscheiden, onder meer met een World Technology Award voor Design Innovatie, en meerdere Good Design Awards. Als productontwerper werd Doucet in 2017 uitgeroepen tot winnaar van de Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award de belangrijkste onderscheiding in zijn vakgebied. Hij was in 2019 finalist voor Designer of the Year 2019 van Dezeen, in hetzelfde jaar ontving hij de award voor Most Important Design Company van Fast Company.

YOSUKE HAYANO - SENIOR PARTNER, MAD ARCHITECTS

Yosuke Hayano, een Japanse architect, is senior partner van de in het Chinese Beijing gevestigde MAD Architects. MAD staat onder leiding van Ma Yansong, Dang Qun, en Yosuke en richt zich op de ontwikkeling van futuristische, organische en technisch geavanceerde designs met een eigentijdse interpretatie van de Aziatische affiniteit voor natuur. Met een duidelijke visie op de stad van de toekomst, gebaseerd op de spirituele en emotionele behoeften van de bewoners, zoekt MAD naar een balans tussen de mens, de stad en het milieu.

Yosuke heeft meerdere prestigieuze awards gewonnen, waaronder de Architecture League of New York Young Architects Award (2006), de Design for Asia Award (2011), en de Kumamoto Artpolis Award (2011). Hij was als gastdocent van 2008 tot en met 2012 verbonden aan de Waseda Art & Architecture School, en doceerde van 2010 tot en met 2012 aan de Universiteit van Tokio. Daarnaast trad hij van 2015 tot en met 2019 op als externe examinator voor de Architectural Association of London.

SABINE MARCELIS - DESIGNER / EIGENAAR, STUDIO SABINE MARCELIS

Sabine Marcelis is een Nederlandse ontwerpster die opereert vanuit de haven van Rotterdam. Nadat ze in 2011 afstudeerde aan de Designacademie van Eindhoven in 2011, vestigde Marcelis zich als freelance designer op gebied van product-, installatie- en ruimtelijk design, met een duidelijke focus op materiaalgebruik. Haar werk onderscheidt zich door het gebruik van pure vormen die de eigenschappen van het gebruikte materiaal benadrukken.
Marcelis gebruikt haar sterke visie op esthetiek voor samenwerking met industriële specialisten. Door deze werkwijze kan ze tijdig bijsturen in het productieproces, terwijl haar onderzoek naar en experimenten met materialen vaak leidt tot nieuwe en verrassende visuele effecten, zowel voor projecten in musea als voor opdrachten van commerciële partijen en modehuizen.

Sabine won recentelijk de prestigieuze Wallpaper award voor ‘Designer of the year 2020’, de Elle Deco International Design award 2019 'Young designer of the year’ en ‘GQ Men of the year 2019’ International Artist of the year.

LEXUS DESIGN AWARD 2022 JURYPANEL

PAOLA ANTONELLI - SENIOR CURATOR, AFDELING ARCHITECTUUR EN DESIGN, MoMA, NY

Paola Antonelli is Senior Curator van de afdeling Architecture & Design in het Museum of Modern Art (MOMA). Ook is Paola de Founding Director van de afdeling Research & Development van het MOMA. Zij heeft zichzelf ten doel gesteld om meer begrip te kweken voor design, totdat wordt onderkend dat kunst een positieve invloed heeft op de samenleving. In haar werk onderzoekt ze de impact die design heeft op ons dagelijks leven, waarbij ze vaak gebruikmaakt van vergeten objecten en gebruiken en waarvoor ze design, architectuur, kunst, wetenschap en technologie met elkaar combineert.

Ze heeft tentoonstellingen samengesteld, boeken geschreven, over de hele wereld lezingen gegeven en was als docent werkzaam voor meerdere onderwijsinstellingen, waaronder ook Harvard en UCLA. Een van haar meest recente tentoonstellingen is Broken Nature, gewijd aan het idee van herstellend design (oorspronkelijk de XXII Triennale di Milano). Een ander recent project van Paola is Material Ecology, over het vooruitstrevende werk van architect Neri Oxman. Momenteel werkt ze aan verschillende nieuwe sessies voor haar MoMA R&D Salons,. Een project waaraan ze samenwerkt met designcriticus Alice Rawsthorn is de Instagram serie @design.emergency, met aandacht voor de rol van design in de Covid-19 pandemie. In 2022 publiceren Alice en Paola samen het boek Design Emergency.

ANUPAMA KUNDOO - ARCHITECT / EIGENAAR VAN ANUPAMA KUNDOO ARCHITECTS

Anupama Kundoo studeerde in 1989 af aan de Universiteit van Mumbai in 1989 en ontving in 2008 een academische graad van de TU in Berlijn. Haar op onderzoek gebaseerde aanpak heeft geresulteerd in mensgerichte architectuur die stoelt op ruimtelijk onderzoek en materiaalgebruik met een zo laag mogelijke milieubelasting. Tegelijkertijd bieden haar oplossingen ook in sociaaleconomisch opzicht voordelen. Afgelopen voorjaar stond haar werk in de spotlights met de tentoonstelling 'Taking Time' in het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken. Tevens doceerde ze Architectuur en Urban Management aan verschillende internationale universiteiten, waarmee ze haar kennis op gebied van snelle urbanisatie en klimaatverandering verder heeft kunnen uitbreiden. In het voorjaar trad Anupama op als gastdocent aan de univerisiteit van Yale.

Op dit moment is Anupama Kundoo als professor verbonden aan de Potsdam School of Architecture in Duitsland. In 2021 won ze de Auguste Perret Prijs voor haar bijdrage aan architectonische technologie, alsmede de RIBA Charles Jencks Award.

BRUCE MAU - MEDE-OPRICHTER & CEO, MASSIVE CHANGE NETWORK

Designer, auteur, docent, kunstenaar en ondernemer Bruce Mau hanteert een holistische, mensgerichte benadering voor design, die voortkomt uit empathie en een op feiten gebaseerd optimisme. Zo helpt hij klanten en partijen waarmee hij samenwerkt een doel en toekomstvisie te visualiseren. Als designinnovator werkte hij de afgelopen dertig jaar met wereldmerken en grote bedrijven en begeleidde hij bedrijven, staatshoofden, beroemde kunstenaars en mede-optimisten. Bruce werd internationaal bekend met de publicatie van S,M,L,XL, dat hij samen met Rem Koolhaas ontwikkelde en schreef. Zijn meest recente boek, Mau: MC24 – Bruce Mau’s 24 Principles for Designing Massive Change in Your Life and Work, geeft lezers een mindset en toolkit die gebruikt kunnen worden voor elke soort uitdaging en op elke schaal, met als doel maximale impact en een positieve transformatie.

SIMON HUMPHRIES - HOOFD VAN TOYOTA & LEXUS GLOBAL DESIGN

Simon Humphries is hoofd van Toyota & Lexus Global Design. Sinds 2018 waakt hij in die functie over het design van beide merken. Als hoofd van Lexus Global Design Humphries streeft Humphries ernaar om de unieke waarden van Lexus te vertalen in een merkfilosofie, met duidelijke culturele verwijzingen naar de Japanse afkomst van Lexus. Zo werkt hij aan een designrichting die klanten over de hele wereld aanspreekt.

Humphries trad in 1994 bij het bedrijf in dienst. Hij werkte in verschillende functies en koppelt leiderschap aan een enorme ervaring met hoogstaand design. Zo ontwikkelde hij voor Lexus de kenmerkende grille die is uitgegroeid tot een waar ikoon voor het merk. In 2016 werd hij benoemd tot President van ED2 (Ontwikkeling Design voor Toyota Europe) waar zijn team aan de wieg stond van mobiliteitsconcepten zoals de Toyota e-Palette concept, als onderdeel van de transformatie van Toyota van 'automotive bedrijf' naar 'mobiliteitsbedrijf'. Humphries begon zijn carrière in design in 1988 met de toekenning van de Royal Society of Arts Bursary Prize voor Product Design in Engeland. Deze award gaf hem de kans om te gaan werken voor Sony, en om zijn langgekoesterde wens van wonen en werken in Japan te vervullen. In zijn vrije tijd werkt Humphries graag met hout en aan de restauratie van een honderd jaar oude, Japanse boerderij.