1. Professionnels
  2. Veelgestelde vragen

FAQ

De Total Cost of Ownership of TCO van een wagen is de optelsom van alle kosten die verbonden zijn aan het gebruik van een wagen, min de restwaarde en de eventuele fiscale aftrekbaarheid. Tot de kosten van een wagen rekent men onder meer:

  • De aankoopprijs
  • BIV
  • De jaarlijkse verkeersbelasting
  • De CO2-bijdrage
  • De verzekeringen
  • De brandstofkosten
  • De banden
  • Enz.

Deze berekening biedt u een nauwkeuriger beeld van de totale kost van uw wagen gedurende zijn volledige levensduur.

Naast wagens met klassieke verbrandingsmotoren (diesel- of benzinemotoren), biedt Lexus u ook de volgende types elektrische wagens aan:

  • Hybrides (HEV) Hybridewagens (ook HEV of Hybrid Electric Vehicle genoemd) combineren een verbrandingsmotor met een batterij. Hybridewagens laden zichzelf op telkens de wagen vertraagt of remt, ook tijdens het rijden. Ze hoeven nooit opgeladen te worden en hebben dus ook geen stekker.
  • Plug-in Hybrids (PHEV) Plug-in hybrids (ook PHEV of Plug-in Hybrid Electric Vehicle genoemd) combineren een verbrandingsmotor met een grotere batterij. Daardoor kunnen ze grotere afstanden elektrisch afleggen. De batterij wordt opgeladen aan een laadpaal. Wist u dat het Plug-in Hybridsysteem van Lexus verandert in een hybridesysteem wanneer de batterij voor drie vierde leeg is? Daardoor profiteert het van dezelfde verbruiksbesparing als een hybridemotor.
  • 100% elektrische wagens (BEV) 100% elektrische wagens (ook BEV, FEV of EV genoemd, Battery/Full Electric Vehicle) zijn elektrische wagens zonder verbrandingsmotor. Deze wagens rijden louter op elektriciteit en moeten opgeladen worden aan een laadpaal. De nieuwste generatie elektrische wagens, zoals de Lexus RZ, kunnen tot 500 km afleggen op één lading en kunnen voor 80% opgeladen worden in ongeveer 30 minuten.

Veel media stellen dat 100% elektrische wagens het voordeligst zijn. Wie de volledige TCO van een hybride, een plug-in hybride en een 100% elektrische wagen naast elkaar legt, merkt echter al snel dat dit vaak niet het geval is. Onder meer door de gestegen elektriciteitsprijzen is een elektrische wagen niet noodzakelijk de meest voordelige oplossing.

Ja, elektrisch rijden is geschikt voor iedereen. Er bestaan immers verschillende types elektrische wagens. Naast de 100% elektrische wagen of EV kunt u bij Lexus ook kiezen

uit hybridemodellen, of plug-in hybridemodellen, in functie van uw professionele behoeften. Wilt u zeker zijn van de meest voordelige en meest gebruiksvriendelijke oplossing voor uw persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs en laat uw behoeftes vrijblijvend analyseren.

Op 25 november 2021 publiceerde de federale regering de wet inzake de ‘Fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit’.

Voor wagens met een verbrandingsmotor, hybrides en plug-in hybrides die vanaf 01/07/2023 besteld zijn, zal de aftrekbaarheid vanaf aanslagjaar 2026 tot aanslagjaar 2029 stelselmatig naar nul worden herleid.

Voor de bestelling van een volledig elektrische wagen voor 01/01/2027 blijft de aftrekbaarheid 100%. Vanaf die datum zal het aftrekpercentage jaar na jaar dalen, om uiteindelijk vanaf 1 januari 2031 tot een vast aftrekpercentage van 67,5% te komen.

Naast de fiscale aftrekbaarheid voorziet de overheid ook een verhoging van de CO2-bijdrage voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor. De indexatiecoëfficiënt voor de berekening van de forfaitaire maandelijkse CO2-bijdrage zal vanaf 2023 geleidelijk stijgen. Bedroeg die in 2022 nog 1,3525, dan steeg die op 1 januari 2023 naar 1,5046 en tegen 2027 naar 5,5.

Nog tot en met 2025 verandert er niets voor de fiscale aftrekbaarheid van de hybridemodellen van Lexus. Vanaf aanslagjaar 2026 zal de fiscale aftrekbaarheid stelselmatig dalen, om uiteindelijk te verdwijnen in 2029.