1. Discover Lexus
  2. Takumi Meesters
ONTDEK LEXUS

TAKUMI MEESTERS

De eeuwenoude Japanse traditie van de 'Takumi' is essentieel voor alles wat we doen. Onze Takumi vakmensen zijn beschermheren van deze ambachtelijke filosofie. Hun fijnzinnige handwerk is zichtbaar in elk aspect van het design en de ontwikkeling van Lexus.

BEWEZEN EXPERTISE

 

De Takumi ambachtsleden van Lexus - kortweg 'Takumi' - koppelen zonder uitzondering talent aan een enorme bezieling. Een zeldzame combinatie. Ze zijn zeer ervaren en hoogopgeleid en hebben een feilloos oog voor detail. Daarbij streven ze in alles wat ze doen naar perfectie, met minder nemen zij geen genoegen. Elke medewerker richt zich op een ander onderdeel van het productieproces. Dat specifieke onderdeel wordt vervolgens hun passie, een obsessie welhaast. Van de 7.700 medewerkers in de Miyata Lexus fabriek in Kyushi, bekleden er slechts 19 de positie van Takumi. Binnen onze technische functies bestaat er geen grotere eer.

ONGEËVENAARD TALENT

Elke Takumi heeft minimaal 25 jaar ervaring binnen zijn vakgebied. Door deze jaren van ervaring en training hebben zij ontzaglijk veel kennis. Minstens zo bijzonder is hun enorm ontwikkelde intuïtie.

Onze Takumi verbreden continu hun kennis en delen deze ook. Vanuit hun positie als teamleider bewaken zij de tradities binnen Lexus en stimuleren zij creativiteit bij nieuw talent. Daarmee geven zij hun waardevolle kennis door aan volgende generaties, terwijl ze er tevens voor zorgen dat elke Lexus tot in het kleinste detail perfect is.

BEWEEGLIJKHEID GETEST

SUBTIEL HANDWERK

Takumi zijn zeer bedreven in het gebruik van de modernste technologieën. Ze spelen zelfs een belangrijke rol bij het ontwikkelen ervan. Een groot deel van hun vermaarde technische kunnen stamt echter van voor het digitale tijdperk.

De gevoelige tastzin van de Takumi is ronduit legendarisch. Hun handen zijn hun waardevolste gereedschap. Met hun spierwitte handschoenen voelen zij direct de kleinste imperfecties, tot afwijkingen van minder dan een millimeter. Daarmee staan zij garant voor superieure kwaliteit.

SNELHEID EN PRECISIE

Alvorens ze mogen toetreden tot de rangen der Takumi, wordt elke kandidaat op een aantal verschillende punten streng beoordeeld. Een van de tests is typisch Japans en heeft betrekking op de kracht van menselijk handwerk. De oefening is gebaseerd op origami - de Japanse papiervouwkunst.

Elke aspirant Takumi krijgt de opdracht om een relatief eenvoudige origami kat te vouwen. De opdracht moet echter volbracht worden met één hand - hun niet-dominante hand - en hun creatie moet binnen 90 seconden helemaal af zijn.

VAN HAND TOT MACHINE

 

De expertise van de Takumi staat garant voor een ongeëvenaarde bouwkwaliteit en afwerking. Onze mensgerichte filosofie en ons geloof in perfectie worden binnen de gehele auto-industrie geroemd en gewaardeerd. Tegenwoordig heeft Lexus zelfs robots geprogrammeerd met functies die het vakwerk van Takumi benaderen. Dat is geen kwestie van machines die het handwerk van de mens overbodig maken. Integendeel; onze technologie leert ervan en wordt fijngeslepen door onze allerbeste vakmensen. Het resultaat? Ambachtelijke automatisering.

AMBACHTELIJKE SAMENWERKING

De Takumi zijn de drijvende kracht achter het vakmanschap, de sublieme kwaliteit en het oog voor detail waarmee een Lexus wordt gebouwd. De samenwerking met andere ambachtelijke bedrijven is echter minstens zo belangrijk. We kiezen altijd creatievelingen die ons inspireren met hun talent en dezelfde waarden nastreven als wij.

Deze samenwerking stelt ons in staat om elke Lexus te voorzien van unieke snufjes - opvallende en esthetische details die u nergens anders tegenkomt. De luxueuze afwerking van het interieur van de Lexus LS is een treffend voorbeeld van deze toewijding.

TECHNOLOGISCHE INNOVATIE

Het belang van menselijk handwerk kan niet worden overschat. Tegelijkertijd weet Lexus door technologische innovaties de grenzen van vakmanschap telkens te verleggen. Zo perfectioneren wij voortdurend ouderwetse technieken en maken wij waar mogelijk gebruik van onconventionele materialen.

Tijdens het ontwikkelen van de nieuwe Lexus RX werkten we samen met de vermaarde instrumentmakers van Yamaha om het interieur naar een nog hoger niveau te brengen. Zo gebruikten wij lasertechnologie die ook wordt ingezet bij het maken van 's werelds meest exclusieve muziekinstrumenten. Op die manier konden wij fineer van echt hout uitzonderlijk nauwkeurig snijden.