1. Discover Lexus
  2. Concept cars
  3. LF-1 Limitless
ONTDEK LEXUS

DE LEXUS LF 1 LIMITLESS: NIEUWE LUXUEUZE CROSS-OVE

DETROIT - 15 januari 2018 - Als een elegant Japans zwaard, gesmeed uit gesmolten staal, voorspellen de lijnen van de LF 1 Limitless concept car die van een toekomstige luxueuze crossover, het nieuwe vlaggenschip van het merk.

Twintig jaar geleden creëerde Lexus het segment van de prestigieuze cross-overs met de wereldpremière van de RX 300 op het autosalon van Detroit. En hoewel er sindsdien een vijftigtal concurrenten zijn bijgekomen in het segment, voert het model nog steeds de verkooplijsten aan.

De concept-car Lexus LF 1 Limitless kondigt een nieuw type van topmodel aan: de prestigieuze cross-over. Door topprestaties te verzoenen met onovertroffen luxe werpt de Lexus LF 1 Limitless zich op als een uitstalraam voor de technologie, de innovaties en de jongste stilistische evoluties van Lexus.

Met zijn onbegrensde potentieel en mogelijkheden past deze concept-car zich moeiteloos aan de diverse levenswijzen van onze klanten aan door onder meer een onbeperkt gamma aan motorversies aan te bieden. De concept-car LF 1 Limitless zal leverbaar worden met een brandstofcel, een (al dan niet oplaadbare) benzinehybridemotor en zelfs met een zuivere batterijaandrijving. Tegen 2025 zullen alle Lexus-modellen wereldwijd trouwens standaard elektrisch worden aangedreven of ten minste in een elektrische versie verkrijgbaar zijn.

DESIGN

Het vernieuwende karakter van de LF 1 zag het levenslicht in het CALTY-designcentrum in Zuid-California. Zijn designtaal put inspiratie uit een eenvoudige en toch elegante designtaal, met de naam molten katana. Deze designvisie vormt een synthese tussen de organische vormen van fusiemetaal en de scherpe kanten van het traditionele Japanse zwaard. De visualisering van de transformatie van een vloeibare, gladde massa tot een vast lichaam met gebeitelde lijnen vormt de basis voor de elegante en tegelijk agressieve stijl van de Lexus LF 1 Limitless.

HIJ BELICHAAMT ONZE VISIE OP EEN NIEUWE VAANDELDRAGER DIE DE CAPACITEITEN VAN EEN CROSS-OVER VERENIGT MET DE PRESTATIES EN HET LUXENIVEAU VAN ONZE HUIDIGE TOPBERLINES

Kevin Hunter, President van CALTY Design Research Inc.

"De Lexus LF 1 Limitless bevat tal van vernuftige technologieën en creëert tegelijk een sterke emotionele band met de bestuurder en passagiers door de menselijke ervaring te verbeteren." - Kevin Hunter, President van CALTY Design Research Inc.

Alles schuilt in de keuze van de juiste proporties. De extreme afstand tussen de basis van de voorruit en het midden van de wielbasis geeft de LF 1 een atletisch profiel dat eerder verwijst naar dat van een grote toerismewagen dan dat van een break. Voeg daar nog een erg laag passagierscompartiment aan toe, dat rust op een achterwielaangedreven platform met agressieve 22”-velgen die de wielkasten perfect opvullen, en de LF 1 krijgt een imposante uitstraling die geen twijfel laat bestaan over zijn performante karakter. De verlaagde daklijn en hoge bodemvrijheid onderstrepen de roeping van deze cross-over, die werd ontworpen om topprestaties te leveren, maar ook erg functioneel voor de dag komt.

Net als bij alle andere recente Lexus-modellen speelt het spoelvormige radiatorrooster een hoofdrol in het design van de LF 1. Hij tilt het rooster echter naar een ongekend niveau met details die de indruk geven dat de spoelvorm achteraan de wagen ontstaat en naar voren toe loopt. Het radiatorrooster krijgt een driedimensionaal design aangemeten waarvan de kleuren op punt werden gezet door CALTY. De nerven die vanaf het centrale logo uitlopen, verwijzen naar metaalschaafsels. Het radiatorrooster van de Lexus LF 1 Limitless ziet af van een chroomafwerking en heeft in plaats daarvan een rand bestaande uit led-lampjes, die oplichten om de bestuurder te verwelkomen.

“Lexus-modellen zoals de RX hebben in sterke mate bijgedragen tot de populariteit van het segment van de prestigieuze SUV’s. Deze nieuwe concept-car blikt vooruit op een toekomstige cross-over met dynamische capaciteiten en een buitengewone functionaliteit, met een boeiender en emotioneler design waarvan we hopen dat het de conventies in deze klasse omver zal werpen”, aldus Yoshihiro Sawa, Voorzitter van Lexus International.

In profiel gezien, omvat de LF 1 een heldere en vloeiende lijn van de voorkant naar de achterkant, die vertrekt vanaf de lijn die de motorkap met de voorvleugel verbindt om vervolgens verder uit te lopen tot aan de basis van de D-stijl. Deze lijn contrasteert met de complexere oppervlakken eronder, zoals die van de brede voorvleugels met een uitgesproken vouwlijn, die overgaan in het gladde en erg concave oppervlak van de voordeuren. Vanaf dat punt wordt het koetswerk opnieuw breder om het achterwiel te omhullen en de LF 1 een silhouet met wespentaille te geven, die typisch is voor heel wat legendarische, krachtige wagens.

Het dak van de Lexus LF 1 Limitless trekt de aandacht met een tweeledige achterspoiler, maar dat is niet de enige blikvanger achteraan de wagen. De delicaat gebeitelde oppervlakken aan elk uiteinde hebben misschien

LUXUEUS COMFORT

CALTY wilde een interieur met een luxueus comfortpeil ontwerpen. De LF 1 sluit zich dan ook aan bij de Japanse omotenashi-traditie, die alle passagiers met dezelfde gastvrijheid ontvangt. De bestuurdersplaats verhoogt de concentratie van de bestuurder door komaf te maken met knoppen en bedieningselementen die hem kunnen afleiden en door voorrang te geven aan gebarenbediening en een minimalistische weergave in zijn directe gezichtsveld. De ruimte voor de voorpassagier is erg open opgevat en mikt nog meer op soberheid door bedieningselementen te elimineren en een breed dashboard zonder obstructies te creëren. De achterpassagiers genieten dezelfde zetels als de voorste inzittenden, evenals een royale beenruimte en een individuele weergave voor de regeling van de airconditioning en infotainmentopties.

De metaalachtige interieurafwerking kreeg dezelfde titaniumkleur als het koetswerk, zij het dan met een gesatineerde afwerking voor een warmer effect. De sierinleg die het instrumentenbord en het stuurwiel tooit, onderstreept de cockpitsfeer van de bestuurder. Andere metaalaccenten sieren het interieur en contrasteren met de lederen afwerking in de warme kleur Cocoa Bean en de zetels in geperforeerd Chiffon White-leder.

Ook de verlichting beïnvloedt het uitzicht van en de sfeer in het interieur. De START-knop activeert een spectaculaire sequentie voor de sfeerverlichting, die samenhangt met de gekozen rijmodus. De miniatuurleds die achter de sierelementen in geperforeerd hout op de deurpanelen zitten, garanderen een erg subtiele, indirecte verlichting met veranderende kleuren als aanvulling op de directe lichtbundel van de plafondverlichting.

Bovendien versterkt de technologie het gevoel van luxe in het interieur van de LF 1 door het aantal mogelijkheden voor de bestuurder uit te breiden. De belangrijkste daarvan is de chauffeursmodus, die een handenvrije bediening mogelijk maakt dankzij de elektronische ‘by wire’-stuurinrichting, -remmen, -acceleraties, -verlichting en -richtingaanwijzers. Deze functie draagt bij tot een vlotte, ontspannen en zuinige rijstijl en een lager risico op ongevallen.

Door alle bedieningselementen op het stuur te plaatsen, geniet de bestuurder een hoge mate van betrokkenheid bij het rijden en een totale concentratie op de weg. De schakelhendels op het stuur controleren de transmissie in de manuele modus voor een sportief rijgedrag, terwijl de knoppen onderaan het stuur de standaard rijfuncties zoals ‘parkeren’ en ‘achteruit’ activeren.

Het 4D-navigatiesysteem vervolledigt de traditionele weergave door de factor ‘tijd’ toe te voegen aan de vergelijking. Het verzekert bovendien een conciërgedienst door gedurende de voorgeprogrammeerde reis te anticiperen op de behoeften van de bestuurder en passagiers in functie van het verkeer en de wegomstandigheden, door brandstofstops, pauzes, restaurants of zelfs de reservering van hotelkamers voor te stellen. De navigatie en informatie op de route worden weergegeven op het geïntegreerde scherm in het dashboard en de infotainmentschermen voor de achterste plaatsen en worden zelfs doorgestuurd naar de tablets en smartphones van de passagiers.

De aanraakgevoelige en haptische bedieningselementen, die vlot toegankelijk zijn vanaf het stuurwiel, verzekeren de interface met het 4D-navigatiesysteem en de geïntegreerde comfort- en entertainmentsystemen. Het Touch Tracer-paneel in de met leder overtrokken middenconsole biedt karakterherkenning om gegevens gemakkelijker in te voeren. Een andere haptische bediening op de middenconsole van de achterste plaatsen stelt de passagiers in staat om hun eigen keuzes te maken op het gebied van comfort en infotainment.

Met zijn innovatieve technologie en boeiende design, heeft de concept-car Lexus LF 1 Limitless het potentieel om toekomstige klanten in het prestigesegment een verbazingwekkende rijervaring te bieden.

De Lexus LF 1 limitless: nieuwe luxueuze cross-over gebeiteld door Lexus