1. Discover Lexus
  2. Sport yacht
ONTDEK LEXUS

LEXUS ONTHULT SPORT YACHT CONCEPT

Ontdek ons nieuw hoogperformant, 12 m lang sport-yacht, aangedreven door twee 5,0-liter Lexus V8-motoren. Dit wonderbaarlijke Lexus-yacht is de perfecte aanvulling voor de Lexus-lifestyle. 

DE OORSPRONG

Enkele jaren geleden nodigde de Toyota Marine Department TMC-president Akio Toyoda uit om enkele dagen op het water door te brengen aan boord van het nieuwe assortiment Ponam-yachten, die weldra in Japan werden gelanceerd. Als master driver was Akio Toyoda geïnspireerd door het vermogen van de turbodiesel-aandrijflijnen en het vaargedrag en de stabiliteit van de geavanceerde rompontwerpen; als Chief Branding Officer bij Lexus International wist hij ook het potentieel te appreciëren van een stijlvol yacht als aanvulling op de Lexus-lifestyle.

 

Daardoor ging de Marine Department nadenken hoe een top-yacht het Lexus-merk kon uitbreiden naar nieuwe toepassingen voor lifestyle en recreatie. Op 12 januari 2017 onthulde Lexus het resultaat van dit project: een "proof-of-concept" voor een Lexus sport-yacht, op Di Lido Island in Biscayne Bay, Miami Beach FL.

HET ONTWERP

Het Lexus Design Centre in Toyota City, Japan, kreeg de opdracht voor een open sport-yacht voor recreatieve dagtochten met zes tot acht gasten, aangedreven door twee hoogperformante Lexus V8-motoren en met een geavanceerde styling en vaargedrag.

 

In de zomer van 2015 werden concepten van het ontwerpteam geëvalueerd door Senior Managing Officer Tokuo Fukuichi, Chief Officer of Global Design en President van Lexus International Co., Senior Managing Officer Shigeki Tomoyama hoofd van de Toyota Marine Department en President Toyoda.

 

Dit werk is waardevol voor ons, want het stimuleert onze creatieve energie en zet onze verbeelding ertoe aan om te ontwerpen en lifestyle-mogelijkheden te ontdekken buiten onze vertrouwde automobielwereld." Het gekozen voorstel werd in de loop van 2015 verder verfijnd toen de Marine Department de constructie en de boordsystemen verder uitwerkte.

 

Het Lexus sport-yacht dat in Miami werd onthuld, is een eenmalig project zonder productieplannen. Om dit ene exemplaar te produceren, koos de Marine Department voor de Marquis-Carver Yacht Group uit Pulaski, Wisconsin, USA, vanwege hun interne technische en fabricagecapaciteit en hun ervaring met grote, met de hand geplaatste composietstructuren.

DE KENMERKEN

In het ontwerp van het Lexus Sport Yacht zijn het bovendek en de buitenromp naadloos rond de binnenstructuur gehecht, waarbij elk onderdeel één massief, met de hand geplaatst composiet is van een tweedelig polyurethaan-epoxyhars, versterkt met met de hand geplaatst geweven koolstofvezeldoek, een composietmateriaal dat luistert naar de naam "carbon-fibre reinforced plastic" of CFRP (met koolstofvezel versterkte kunststof).

 

CFRP is de technologie die wordt gebruikt in de structuur van racewagens en supercars zoals de Lexus LFA, hoogperformante vliegtuigen, competitieski's en -fietsen en racezeilboten van wereldklasse.

 

De unieke CFRP-constructie van het Lexus Sport Yacht bespaart bijna 1.000 kg tegenover een vergelijkbaar yacht in met glasvezel versterkte kunststof FRP (fiberglass reinforced plastic). De romp is onder water getrapt uitgevoerd om de weerstand of "drag" te verminderen en de balans bij hoge snelheden te verbeteren.

 

De aandrijving wordt verzekerd door twee 5,0-liter V8-benzinemotoren op basis van de 2UR-GSE hoogperformante motor uit de Lexus RC F coupé, de GS F sport sedan en de nieuwe LC 500 grand tourer.

Elke motor produceert meer dan 440 pk / 446 DIN pk / 328 kW en drijft het yacht aan met snelheden tot 80 km/h (43 knopen) via een paar hydraulisch gestuurde binnenboord/buitenboord aandrijvingen op het achterschip. Een boegschroef met joystick-bediening helpt bij het aanmeren.

 

De kapitein regelt en bewaakt de boordsystemen via een kleur-aanraakscherm aan het roer, met daarop GPS-navigatie, digitale kaarten, oppervlakteradar, onderwatersonar, verlichtings- en entertainmentsystemen. De zetel van de kapitein is motorgestuurd regelbaar: de armleuningen klappen uit en vormen aan elke zijde een opklapbare zitting voor zeer speciale gasten.

 

De passagierscabine vooraan is uitnodigend met luxueus Lexus-leder met details in hout en glas. Stahoogte, zetel voor zes personen met een tafel en airconditioning creëren een comfortabele omgeving voor intiem entertainen.

 

De kombuis heeft een fornuis met twee branders, een aanrecht en een onderbouwkoelkast; in de mooi afgewerkte voorsteven is een douche ondergebracht.

 

Een geïntegreerd audio-video entertainmentsysteem is volledig in het netwerk opgenomen, met 4G wifi en WAN. De geluidsweergave wordt verzekerd door opbouw-luidsprekers van Revolution Acoustics, die het plafondpaneel als transductor gebruiken, aangestuurd door een Mark Levinson® Reference digitale versterker.

DE CIJFERS 

  • TOTALE LENGTE: 12,7 m
  • MAXIMALE BREEDTE: 3,86 m
  • BEZETTING: 8 personen
  • TOTAAL VERMOGEN: 885 pk / 897 DIN pk / 660 kW
  • TOPSNELHEID: 43 KTS

DE ACHTERGROND

Lexus, een afdeling van Toyota Motor Corporation, werd in 1989 opgericht om de fijnste wagens ooit te ontwikkelen en te bouwen, met klemtoon op de allerbeste klantendienst. Lexus International zag het daglicht in 2011 als "bedrijf binnen het bedrijf" om de centrale strategie, planning, design, engineering en productie voor het merk te coördineren.

 

Het Marine Business Department van Toyota Motor Corporation (TMC) werd in 1997 opgericht om top-yachten te ontwikkelen op basis van geavanceerde technologie en kwaliteitscontroles die werden geperfectioneerd tijdens de productie van Lexus luxewagens. Het Ponam-assortiment van Toyota Marine omvat boten voor sportvisserij uit glasvezel in lengtes van 8 en 8,5 meter, en luxecruisers in lengtes van 9,5, 10,6, 11,2 en 13,7 m met duurzame en stille rompen van volledig gelaste A5083-aluminiumlegering.

 

De Ponam-modellen worden aangedreven door zeer efficiënte turbodieselmotoren gebaseerd op die van de Lexus GX 300d (3,0-liter turbodiesel 4-cilinder) en LX 450d (twin-turbodiesel 4,5-liter V8) luxueuze SUV's.

Het Toyota Ponam-assortiment is marktleider in de Japanse sector voor top-yachten. Van 1998 tot 2002 ontwikkelde en produceerde Toyota Marine ook het Epic-assortiment waterskiboten van wedstrijdklasse en wakeboard-boten, vooral voor de Amerikaanse markt, telkens aangedreven door de 4,0 liter 1UZ-FE DOHC benzine V8 uit de Lexus LS 400 luxesedan.

 

Marquis Yachts, LLC, is een onafhankelijk privébedrijf uit Pulaski, Wisconsin, dat de merken van Marquis Yachts en Carver Yachts ontwerpt, technisch uitwerkt en bouwt. Het paradepaardje van het Marquis-assortiment is een luxe yacht van 22 meter met drie verdiepingen en met een romp, dek en bovenbouw van met glasvezel versterkte kunststof (FRP).

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.marquisyachts.com of www.carveryachts.com.