1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Sports yacht
ONTDEK LEXUS

LEXUS ONTHULT SPORT YACHT CONCEPT

Maak kennis met ons high-performance Sport Yacht Concept, een 12,7 meter lange speedboot met twee 5,0-liter V8 motoren van Lexus. Deze prachtige, zeewaardige Lexus is een perfecte aanvulling op de lifestyle van ons merk.

DE OORSPRONG

Enkele jaren geleden bracht Akio Toyoda, president van TMC, enkele dagen door op het water, met een van de premium jachten uit de nieuwe Ponam-serie, die vlak daarna in Japan zou worden geïntroduceerd. Als Master Driver raakte hij geïnspireerd door de kracht van de turbodieselmotoren en de vaareigenschappen en de stabiliteit van de geavanceerd ontworpen romp. Als Chief Branding Officer van Lexus zag hij ook het potentieel van een stijlvol high-performance jacht als aanvulling op de Lexus lifestyle.

Dit bracht ons Marine Department ertoe om een voorstelling te maken van een premium jacht, om voor Lexus nieuw terrein te verkennen op gebied van lifestyle en vrije tijd. Op 12 januari 2017 onthulde Lexus bij het Di Lido eiland in Biscayne Bay bij Miami het resultaat van dit project: een volledig operationeel concept voor een Lexus Sport Yacht.

HET DESIGN

Het Lexus Design Centre in Japan kreeg opdracht voor het maken van een open sportjacht met ruimte voor zes tot acht gasten, met als aandrijving dubbele high-performance Lexus V8 motoren, en met een hoogstaand design en vaareigenschappen.

In de zomer van 2015 werden concepten van het designteam beoordeeld door President Toyoda, Senior Managing Officer Tokuo Fukuichi en Chief Officer of Global Design en President voor Lexus International Shigeki Tomoyama, die verantwoordelijk is voor het Toyota Marine Department.

"Dit project is voor ons waardevol omdat het onze creativiteit stimuleert en omdat het nieuwe mogelijkheden biedt voor design en functies in de wereld van automotive." Het goedgekeurde concept werd gedurende 2015 verder ontwikkeld, terwijl het Marine Department verder werkte aan de constructie en boordsystemen.

Het in Miami gepresenteerde Lexus Sport Yacht is een eenmalig project, waarvoor geen productieplannen bestaan. Voor het maken van dit ene exemplaar ging het Marine Department een samenwerking aan met de Marquis-Carver Yacht Group in Pulaski, Wisconsin. Dit bedrijf staat bekend om zijn goede engineering en productiecapaciteiten, en heeft veel ervaring met het maken van grote constructies op basis van composiet materiaal.

KENMERKEN

In het design van het Lexus Sport Yacht zijn het dek en de romp naadloos bevestigd aan de binnenconstructie. Al deze onderdelen bestaan uit één stuk CFRP. Dit is een met de hand vervaardigde kunsthars, verstevigd met carbonfiber.

CFRP is de technologie die ook wordt gebruikt voor raceauto's en supersportauto's zoals de Lexus LFA. Ook voor sportvliegtuigen, wedstrijdski's, high-end fietsen en wedstrijdzeilschepen wordt gebruikgemaakt van dit materiaal.

De unieke constructie van het Lexus Sport Yacht bespaart bijna 1.000 kilo ten opzichte van een vergelijkbaar jacht met een romp uit glasfiber. De getrapte boegvorm onder de waterlijn is bedoeld om weerstand te verlagen, en om de stabiliteit bij hoge snelheden te verhogen.

Het concept wordt aangedreven door twee 5,0-liter V8 motoren die gebaseerd zijn op de high-performance krachtbron van de Lexus RC F coupé, de GS F sportsedan en onze nieuwe gran turismo, de nieuwe LC 500.

Elke motor ontwikkelt een vermogen van 440 pk/328 kW, waarmee het jacht dankzij een hydraulisch aangestuurde overbrenging snelheden bereikt tot 70 kilometer per uur (43 knopen). Voor het aanleggen in de haven beschikt het schip over een boegschroef met joystick-bediening.

De kapitein bedient en bekijkt de boordsystemen op een touch-screen kleurendisplay op de brug. Op het display zijn gegevens te zien van GPS-navigatie, digitale kaarten, sonar, verlichting en het entertainmentsysteem. De kapiteinsstoel is elektrisch verstelbaar, met uitklapbare armsteunen die kunnen dienen als extra zitje voor speciale gasten.

De passagierscabine heeft een uitnodigende ambiance, met luxueus leder, hout en glazen details. Een normale stahoogte, een bank en een tafel met zes zitplaatsen en airconditioning staan garant voor een aangenaam en comfortabel verblijf aan boord.

De kobuis is uitgerust met twee kookpitten, een gootsteen en een ingebouwde koelkast. In een fraai afgewerkte ruimte voorin bevindt zich een douche.

Een geïntegreerd audio-video entertainmentsysetem heeft volledige netwerkfuncties, met 4G Wi-Fi & WAN. Het geluid wordt weergegeven door drivers van Revolution Acoustics, die het plafondpaneel gebruiken als medium, versterkt door een Mark Levinson® Reference digitale versterker.

 

DE CIJFERS

 

Totale lengte

12,7 m

Breedte

3.86 m

Lading

8 personen

Gecombineerd vermogen

897 pk / 660 kW

Topsnelheod

43 Knopen

DE ACHTERGROND

Lexus, een divisie van de Toyota Motor Corporation, werd in 1989 opgericht met als doel om de beste auto's ooit te ontwikkelen, gecombineerd met een streven naar de allerbeste service voor klanten. Lexus International is sinds 2011 het bedrijf waaruit de gehele strategie en planning, het design, de techniek en productie voor het merk worden gecoördineerd.

Het Marine Business Department van de Toyota Motor Corporation (TMC) bestaat sinds 1997. Het bedrijfsonderdeel ontwikkeld hoogwaardige jachten op basis van geavanceerde technologie, en hanteert daarbij kwaliteitscontroles die bij Lexus werden ontwikkeld. De Ponam-serie van Toyota Marine omvat uit glasfiber vervaardigde schepen voor de sportvisserij. Ook maakt het bedrijf luxe cruisers in meerdere lengtes, voorzien van duurzame rompen van lichtgewicht A5083 aluminium.

De schepen uit de Ponam-serie beschikken over zeer zuinige turbodieselmotoren, gebaseerd op de 3,0-liter viercilinder van de Lexus GX 300d, en op de 4,5-liter V8 diesel van de LX 450d.

In Japan is Toyota met de Ponam-serie marktleider in het premium segment. Van 1998 tot 2002 ontwikkelde en maakte Toyota Marine tevens de Epic-lijn voor schepen die deelnemen aan kampioenschappen voor waterskieën en wakeboarden. Deze zijn vooral bedoeld voor de Amerikaanse markt en zijn uitgerust met de 4,0-liter V8 benzinemotor van de Lexus LX 400 luxe sedan.

Marquis Yacht LLC is een particulier bedrijf in Pulaski in Wisconsin. Het bedrijf ontwerpt en maakt schepen onder de merken Marquis en Carver. Hoogtepunt van het Marquis-gamma is een ruim 23 meter lang schip met drie verdiepingen en een constructie op basis van een met fiberglas verstevigde kunststof.